open-navfaktor-logo
search
Agresija na Ukrajinu
Igrači Moskve: Dačić bijesan na Vučića, Dodiku sužen manevarski prostor za destabilizaciju BiH
Generalna skupština Ujedinjenih nacija osudila je rusku invaziju na Ukrajinu. Za Rezoluciju glasala je 141 država, pet je bilo protiv, a 34 zemlje bile su suzdržane. Uz Rusiju protiv su bile Bjelorusija, Sjeverna Koreja, Eritreja i Sirija.
03.03.2022. u 14:26
get url
text

VEZANI TEKST - Generalna skupština UN-a osudila rusku invaziju na Ukrajinu, BiH glasala za, a i Srbija

Rezolucijom se "izražava najdublje žaljenje zbog agresije Rusije na Ukrajinu i zahtjeva od Rusije da odmah prestane sa prijetnjom i upotrebom sile protiv Ukrajine i da odmah, potpuno i bezuvjetno povuče sve svoje vojne snage sa teritorije Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama."

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da je Srbija osudila rusku invaziju na Ukrajinu, jer se u dokumentu ne spominje uvođenje sankcija Rusiji.

Ovaj Vučićev potez nimalo ne odgovara ruskom igraču u Bosni i Hercegovini, članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

Međutim, politički posmatrano Vučićeva i Dodikova pozicija dobrano se razlikuju. Predsjednik Srbije je osuđujući rusku agresiju, a prethodno podržavajući teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine u zaključcima Vijeća za nacionalnu sigurnost osigurao sebe i svoje političke stavove kada je riječ o (ne)priznavanju Kosova.

U suprotnom, da nije ovako uradio kada je u pitanju Ukrajina, samom sebi bi izmakao "stolicu kao na vješalima", te tako otvorio slobodan put nezavisnosti Kosova.

S druge strane, svojim je strateškim potezom suzio manevarski prostor Dodiku, koji bi računajući s tim da Srbija ne prizna teritorijalni integritet i suverentitet Ukrajine i ne osudi rusku agresiju, dobio zeleno svjetlo da krene u ostvarenje svojih secesionističkih planova, u trenutku kada je agresijom na Ukrajinu predsjednik Rusije Vladimir Putin doveo u opasnost svjetski mir.

Dalo se to primjetiti prilikom jučerašnjeg Dodikovog obraćanja medijima, nakon napuštanja sjednice Predsjedništva BiH, kada je vidno nervozan jedva preko usta prevalio riječi "teritorijalni integritet Ukrajine".  

Dodik je dobio upite "ruskih prijatelja" kako to da se Bosna i Hercegovina bez odluke ili stava Predsjedništva BiH pridružila Deklaraciji visokog predstavnika EU Josepa Borrella o uvođenju sankcija Rusiji.

VEZANI TEKST - "Ruski prijatelji" tražili pojašnjenje od Dodika: Zašto se BiH pridružila sankcijama EU?

Još se jednom ruskom igraču nisu dopali Vučićevi potezi i burno je reagirao.

Predsjednik Skupštine Srbije i Socijalističke partije Ivica Dačić kao glavni eksponent Moskve u Beogradu, smatrao je da Srbija treba da ostane doslijedna u svom stavu, i da glasa protiv ili da predstavnik Srbije ne bude u sali u vrijeme glasanja u Ujedinjenim nacijama.  

Kakav je stav Socijalističke partije Srbije prema Rusiji i Bjelorusiji najbolje svjedoči odavno zaboravljena Odluka Savezne Skupštine SR Jugoslavije od 12. aprila 1999. godine kada je odlučeno da Srbija pristupi Savezu Rusije i Bjelorusije i da prihvata sve obaveze koje proističu iz takve odluke.

Za tu "historijsku odluku" koja nikada nije zaživjela jer su odbili da je ratificiraju i ruska Duma i Skupština Bjelorusije, tada su glasali i zastupnici Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja i Aleksandra Vučića, objavio je Direktno.rs. 

Vučić, koji se ovog mjeseca bori za još jedan predsjednički mandat, potisnuo je svjesno ovu "historijsku odluku", te je nošen nekim drugim vjetrovima (sada više zapadnim) pridružio se civiliziranom svijetu koji osuđuje rusku agresiju na Ukrajinu i priznaje teritorijalni integritet i suverentite te države.  

VEZANI TEKST - Džaferović: BiH je uz civilizirani svijet, ne može biti neutralna kada je u pitanju Ukrajina

Vučić i Dačić već su imali verbalni okršaj prošle sedmice na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost. Dačić je insistirao da se u zakljčcima brišu cijeli pasusi koji se odnose na podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine, na što mu je Vučić odbijajući da to uradi rekao da je bezobrazan.

Dodik je prije tri dana, kako je to izvjestila Ambasada Rusije u BiH, inicirao te telefonom razgovarao sa Sergejem Lavrovom, ministrom vanjskih poslova Rusije.

- Obavljena je razmjena mišljenja o implementaciji dogovora nastalih nakon sastanka predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina i Milorada Dodika u Moskvi u decembru 2021. godine. Zacrtani su koraci za intenziviranje napora u tom pravcu - saopćeno je iz Ambasade. 

Nakon što je jučer ljutit napustio sjednicu Predsjedništva BiH, predsjedavajući Željko Komšić kazao je kako je Dodik na sjednici Predsjedništva zapravo "održao govor" koji je potpuno neprihvatljiv, insistirajući na tome da su na teritoriju Ukrajine sada "priznate dvije nove države". 

- Mislim da je Dodik ovime zapravo započeo provedbu svog ranijeg dogovora s Rusijom s ciljem destabilizacije BiH. Jasno je da postoji jedan plan, on je očigledno pokrenut - kazao je Komšić podsjećajući da je telefonski razgovor Dodika i Lavrova.  

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.