open-navfaktor-logo
search
O čemu su razgovarali
Ima li Čović razloga za brigu: Murphy se sastao sa HDZ-ovim oponentima
AUTOR: Faktor
27.06.2024. u 15:31
get url
text
Michael Murphy, američki ambasador u Bosni i Hercegovini, sastao se danas sa predstavnicima nekoliko stranaka, a koje čine uglavnom opoziciju HDZ-u i Draganu Čoviću. 
- Ambasador Murphy danas se sastao s čelnicima HDZ-a 1990, HNP-a, HRS-a, HDS-a i Čapljinske neovisne stranke kako bi razmijenili mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Razgovarali su o važnosti jačanja demokratije u BiH i stvaranju uvjeta za snažan privredni rast, kao i o hitnoj potrebi za provedbom reformi potrebnih za napredak u euroatlantskim integracijama BiH - saopćila je Ambasada SAD-a. 
Spomenute stranke uglavnom djeluju kao oponenti HDZ-a, a neke od njih nisu čak ni članice nevladine organizacije na čijem je čelu također Čović, Hrvatskog narodnog sabora. 
O čemu se stvarno razgovaralo na ovom sastanku, šta je bila primarna tema, ostaje da javnost nagađa, ali ono što je činjenica je to da se ambasador Murphy, za razliku od SDA-ove opozicije u Sarajevu, gotovo nikada nije sastajao sa opozicijom u hrvatskom političkom korpusu, tačnije sa HDZ-ovom. Bar ne javno.
Ova Murphyjeva iznenadna zainteresiranost da "razmijeni mišljenja" sa Čovićevim oponentima vjerovatno svoj uzrok ima u tome što HDZ već neko vrijeme grubo griješi i oglušuje se na američke interese oličene ponajprije u Južnoj interkonekciji. 
Zakon o izgradnji plinovoda "Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska" na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma FBiH ponovo nije uvršten u dnevni red. Tome se protivi HDZ insistirajući na svojim pravilima igre. 
BH Gas mora biti nosilac projekta Južna interkonekcija, insistira Ambasada SAD-a, dok je Čovićeva vizija drugačija. On i HDZ žele novo preduzeće u Hercegovini preko kojeg će kontrolirati ovaj projekat. 
- Političari koji gledaju svoju ličnu i političku korist su smetnja ovome. Projekt opstruiraju i drže taocem ciničnih zahtjeva, poput stvaranja novog odvojenog operatera jer vide priliku da povećaju svoju moć i da se obogate. Nema opravdanja za novog operatera - naglasio je ranije Murphy.
Američki ambasador dosad je više puta optužio Dragana Čovića da će biti glavni krivac ako projekat Južna interkonekcija propadne. 
- Izbor je jasan: učiniti šta je ispravno za građane Federacije i BiH ili staviti lične interese ispred interesa građana. Koji put će Dragan Čović izabrati? Ako izostane brza reakcija, to će biti jasan signal i BiH i međunarodnoj zajednici šta su tačno prioriteti za Dragana Čovića - jedna je od Murphyjevih ranijih izjava. 
Pomoćnik državnog sekretara SAD-a za evropska i euroazijska posla James O'Brien prilikom posjete Sarajevu držao je govor na Fakultetu političkih nauka te je i on oštro govorio o Čoviću u vezi s ovom temom. 
-  U energetskom sektoru vidimo da lider HDZ-a Dragan Čović blokira Južnu interkonekciju, gasovod prirodnog gasa prema Hrvatskoj. On bi da zamijeni operatera sistema prijenosa – etabliranu kompaniju u vlasništvu Federacije koja ima tehničku ekspertizu, resurse i projektnu dokumentaciju za izvedbu projekta – trenutno nepostojećom kompanijom koja bi bila pod  njegovom kontrolom i za njegovu političku i finansijsku korist. To je cinizam i protiv je javnog interesa - kazao je O'Brien između ostalog. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.