open-navfaktor-logo
search
Česti susreti
Ima li koristi od drugovanja Konakovića i Szijjarta: Za BiH "akcijski plan", a secesionistima se čuvaju leđa...
Mađarska, koju predvodi ultradesničarski premijer Viktor Orban, već duže vremena je u diplomatskoj ofanzivi u Bosni i Hercegovini.
23.02.2024. u 07:21
get url
text

VEZANI TEKST - Muhasilović: Mađarska je u ofanzivi na BiH, a Konaković ne brani interese države već Čovića

Na njenom čelu je ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto koji se u posljednjih nešto manje od godinu dana u čak četiri navrata sastao sa svojim bh. kolegom Elmedinom Konakovićem. Posljednji put nedavno u New Delhiju.

Naravno, ministri i trebaju graditi odnose između dvije države, otvarati perspektive za unapređenje saradnje na svim poljima, ali se treba zapitati kakve je konkrektne koristi imala država BiH od "drugovanja" Konakovića i Szijjarta, pogotovo uz činjenice da Budimpešta čvrsto stoji uz Dodika i Dragana Čovića?

Dakle, Mađarska čuva leđa Dodiku, Orban je čvrsta garancija da Evropska unija neće kao kolektivno tijelo uvesti sankcije čelniku RS-a, finansijski, istina, kroz kreditiranja pomaže održavanje Dodikovog režima, ulaže u poljoprivredu RS-a... Da preduhitrimo zlobnike, RS je entitet, dio BiH, i jačanje jednog dijela države nije štetno, ali je očito da Mađarska na BiH gleda baš onako kako želi Dodik, kao da je RS država za sebe. 

A u međuvremenu Szijjarto je tokom prve posjete BiH, u martu 2023. godine, u mandatu novog Vijeća ministara stao u odbranu Konakovića kojeg je kritikovao State Department zbog njegovog odnosa prema medijima.

VEZANI TEKST - Čović, Szijjarto i "kršćanske osnove": Sve podsjeća na devedesete, bit će sve gore jer je "Trojka" zaslijepljena pozicijama...

Hvalio je Dodika, Konaković nije imao reakcije, baš kao ni nakon izjava Szijjarta da bi se promjene Izbornog zakona trebale desiti na "kršćanskim osnovama".

U julu prošle godine, kako je BHRT objavio, Konaković je u Budimpešti zamolio Szijjarta da pozivno utječe na Dodika, s kojim je ministar vanjskih poslova BiH u koaliciji na državnom nivou. Samo će naivni pomisliti da su Mađari uslišili ovu molbu, a Dodik se baš "promijenio", njegov puzajući državni udar, omalovažavanje BiH, stalne blokade bh. institucija dobile su novu, opasniju dimenziju.

VEZANI TEKST - Kako mađarska politika igra po ruskim notama u BiH, za šta im služe Dodik i Čović

Prošlog mjeseca desilo nešto kao konkretno, u Sarajevu su Konaković i Szijjarto potpisali Akcijski plan o prioritetnoj podršci Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine na putu ka evropskim integracijama BiH, ma šta to značilo.

Mađarskoj, baš kao u doba Austro-Ugarske, BiH je zanimljiva zato što je bogata rudama, hidropotencijalom, a interes joj je i formiranje zida pred migrantima, što se posebno uklapa u verziju Orbana, samoprozvanog "čuvara kršćanske Evrope". Jedini "problem" je dva miliona muslimana u BiH.

Iako se Mađarska sve više miješa u unutrašnje prilike u BiH, podržava one koji otvoreno ili prikriveno rade na secesiji, Konakoviću to nije problem. A Dodik se zadovoljno smješka u Bakincima. Ni Čoviću nije mrsko.     

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.