open-navfaktor-logo
search
Vlada KS
Imena budućih ministara poznata, neizvjesno samo zdravstvo: Evo kada mandatar Uk predaje spisak
Nakon što je jučer skupštinska većina u Kantonu Sarajevo usvojila ostavku premijera Nihada Uka i razriješila Vladu, na formiranje nove vlade, kako se čini, nećemo puno čekati.
26.10.2023. u 14:13
get url
text

VEZANI TEKST - Skupština KS prihvatila ostavku Nihada Uka i razriješila Vladu

Mandatar nove vlade bit će ponovo Nihad Uk. Kako saznajemo, on bi u već u utorak trebao predati imena za sastav nove vlade.

Imena novih ministara poznata su. Fotelje će zadržati ministar unutrašnjih poslova Admir Katica (NiP), ministar saobraćaja Adnan Šteta (SDP), ministrica pravde i uprave Darja Softić-Kadenić (NS), ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Enda Pavić Pečenković (SDP), ministar kulture i sporta Kenan Magoda (SDP), ministrica odgoja i obrazovanja Naida Hota-Muminović (NiP), ministar za boračka pitanja Omer Osmanović (NiP) i ministar privrede Zlatko Mijatović (NiP).

Umjesto Emira Dedovića (Stranka za BiH) kao ministra finansija u novu vladu ulazi Afan Kalamujić (Za nove generacije). Adna Bešić (Za nove generacije) trebala bi zamijeniti Pavla Krstića (Naša stranka) na mjestu ministra visokog obrazovanja. Novi ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša bit će Bojan Bošnjak iz Naše stranke.

Jedino što je neizvjesno i na šta se čeka jeste ko će zamijeniti Harisa Vranića na poziciji ministra zdravstva. Kantonalni odbor (KO) SDP-a trebao bi odluku donijeti na sjednici koja je prvobitno zakazana za danas, pa pomjerena za ponedjeljak u 17 sati.

KO SDP-a će birati između tri kandidata koje je predložilo Predsjedništvo KO: Ademira Spahića, predsjednika Upravnog odbora JUDZKS i koordinatora za vakcinaciju u vrijeme pandemije, Enisa Hasanovića, direktora Zavoda za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS, i doktora Sanjina Saračevića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.