open-navfaktor-logo
search
Današnja sjednica
Skupština KS prihvatila ostavku Nihada Uka i razriješila Vladu
Skupština Kantona Sarajevo danas je nakon višesatne rasprave usvojila ostavku premijera Nihada Uka i razriješila Vladu.
25.10.2023. u 15:49
get url
text

Odluku o prihvatanju ostavke podržao je 21 zastupnik, dok ih je 12 bilo protiv. Suzdržan je bio jedan zastupnik.

Zastupnici su izglasali i razrješenje Vlade KS. 

- Osnovni i jedini razlog mog poteza je nedostatak povjerenja i podrške aktuelnoj Vladi. Danas i proteklih mjeseci izostaje istinska i puna podrška. Današnji čin moje ostavke sa željom formiranja nove vlade ponukana je činjenicom da se aktuelna većina preslika sa sastavom vlade. Želim se iskreno zahvaliti svim članovima Vlade koji su proteklih mjeseci predano radili svoj posao – naveo je danas između ostalog Uk.

Uk je ostavku podnio 9. oktobra.

Premijer i Vlada KS u ostavci će obavljati sve poslove iz svoje nadležnosti do dana potvrđivanja Vlade u novom sazivu.

Zastupnik SBiH-a Jasmin Šaljić naveo je u raspravi kako će oni zaštititi svoje ljude, SBiH-ove ministre u Vladi Emira Dedovića i Almira Bečarevića, te da će zatražiti od Ustavnog suda ocjenu ustavnosti u vezi sa razrješenjem Vlade.

Na prvom glasanju o prihvatanju ostavke premijera Uka glasalo se tajno. Za je bio 21, protiv 13, a sudržan je bio jedan zastupnik. Potom je zatraženo i pojedinačno izjašnjavanje.

Za su glasali: Elvedin Okerić, Danijela Kristić, Aljoša Čampara, Arijana Memić, Elvis Vreto, Mersiha Mehmedagić, Rusmir Pobrić, Jelena Pekić, Belma Kapo, Davor Čičić, Irfan Čengić, Kristina Petrović, Samir Avdić, Vibor Handžić, Miomirka Melank, Sanela Klarić, Vildana Bešlija, Elza Gaković, Admela Hodžić, Damir Marjanović i Redžo Lemezan.

Protiv su bili: Adi Kalem, Faruk Kapidžić, Faruk Selmanović, Mahir Dević, Sebija Izetbegović, Smiljana Viteškić, Albin Zuhrić, Ilijaz Pilav, Marijela Hašimbegović, Vedrana Vujović, Jasmin Šaljić i Muamer Bandić.

A Fatima Gavrankapetanović-Smailbegović (SBiH) je bila suzdržana.

Podršku razrješenju Vlade dala su 21 zastupnika. Protiv ih je bilo 11, dok je jedno bilo suzdržano. O ovoj tački glasalo se samo tajno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.