open-navfaktor-logo
search
Rješenja ni na vidiku
Inicijativa "Jer nas se tiče": Kordić prodaje maglu, želi Mostarce okrenuti protiv nas, Uborak se mora zatvoriti
Gradonačelnik Mostara Mario Kordić optužio je jučer Građansku inicijativu "Jer nas se tiče" za opstrukcije na provedbi Plana prilagođavanja odlagališta komunalnog otpada na Uborku. 
01.06.2022. u 20:52
get url
text

VEZANI TEKST - Kordić: Inicijativa "Jer nas se tiče" mora se urazumiti, jer na ljeto nećemo imati gdje sa smećem

- Nakon godinu i po sve što je tražila inicijativa je ispoštovano. Dobili smo i okolišnu dozvolu, a na nju je uložena žalba 18. januara. Mi u gradskoj upravi nismo htjeli praviti veliku temu oko ovoga u nadi da će se iz Inicijative povući i urazumiti.

U ovom trenutku inicijativa "Jer nas se tiče" jedini je razlog zašto se na Uborku trenutno ništa ne radi u smislu sanacije, korektnog deponiranja, završetka izgradnje pročistača voda. 

Ako se ovako nastavi, čeka nas ozbiljna situacija na ljeto kad grad bude pun turista, a mi nećemo imati gdje sa smećem - kazao je Kordić.

VEZANI TEKST - Udruženje "Jer me se tiče" tužit će Federalno ministarstvo okoliša zbog deponije Uborak u Mostaru

S druge strane, u GI "Jer nas se tiče" kategorično odbacuju gradonačelnikove optužbe.

- Koristimo zakonom predviđene mogućnosti a sve zbog činjenice da Plan prilagođavanja odlagališta komunalnog otpada na Uborku nije precizno definisao rok rješavanja ovog problema.

Drugo, okolišna dozvola je odbijena tri puta da bi je na kraju  Federalno ministarstvo okoliša i turizma ipak dodijelilo, a da nije bilo nikakvih predradova na Uborku. Logično je za pretpostaviti da se umiješala politika - kazao je za Faktor Omer Hujdur, predsjednik GI "Jer nas se tiče". 

Iz ove inicijative imaju poruku i za gradonačelnika. 

VEZANI TEKST - Građani o deponiji Uborak na GV Mostar: Ovdje se radi o životima, ljudi umiru od karcinoma

- Kordić nije ništa uradio kako bi se riješio problem deponije Uborak. Prodaje maglu i pokušava okrenuti Mostarce protiv inicijative, a to mu neće uspjeti.

Neka predstavi konkretno rješenje, a da to nije nastavak postojanja Uborka. Deponija mora biti na lokaciji gdje neće biti ugrožen nijedan stanovnik Hercegovačko-neretvanskog kantona - istakao je Hujdur.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.