open-navfaktor-logo
search
Proslava u vrijeme korone
Inspekcija naplatila skoro 100 hiljada KM: Kako će se kontrolisati hoteli za Novu godinu
Veliki broj hotela i ugostiteljskih objekata reklamira doček Nove godine, ali postavlja se pitanje kako to planiraju raelizirati s obzirom na mjere zbog koronavirusa koje propisuje Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva.
14.12.2020. u 15:39
get url
text

Podsjećamo, od 21. oktobra 2020. godine u ugostiteljskim objektima, bez obzira na kvadraturu prostora, dozvoljeno je da bude do 30 gostiju uz poštivanje propisane distance od dva metra i više između stolova, te najmanje jedan metar distance između osoba za istim stolom. Na otvorenom prostoru, također, ne može se okupiti više od 30 osoba.

Vildana Brdarić, glasnogovornica Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, kaže da će inspekcija i te večeri vršiti kontrolu poštivanja propisanih mjera.

- Prema najavi Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva donesene naredbe i propisane higijensko-epidemiološke mjere za ugostiteljske objekte i hotele ostaju na snazi, a s obzirom na to da su pojedini hoteli i ugostitelji u Sarajevu najavili tradicionalno organizovanu proslavu Nove godine, inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS, također, pripremaju plan nadzora i timove koji će u saradnji sa Jedincom za podršku MUP-a KS raditi te večeri, odnosno kontrolisati poštivanje donesnih mjera. Ukoliko dođe do određenih promjena bilo na Federalnom ili nivou Kantonalnog kriznog štaba, svakako ćemo biti spremni da se tome prilagodimo – kaže Brdarić.

VEZANI TEKST - Hoteli, klubovi i restorani najavljuju novogodišnje dočeke, cijene karata od 20 do 150 KM

Ističe kako se Inspekciji u posljednjih nekoliko dana javilo nekoliko hotelijera sa upitom za pojašnjenje o načinu rada u novogodišnjoj noći.

- Kako inspekcijski organi ne donose i ne tumače, već samo vrše nadzor nad donesenim naredbama kriznih štabova, Uprava će, također, službenim putem zatražiti pojašnjenje Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva o načinu postupanja inspekcijskih organa u noći obilježavanja Nove godine, posebno u hotelima, s obzirom na to da naredbe na snazi zabranjuju rad ugostiteljskih objekata (restorana hotela) poslije 23 sata, kao i kretanje stanovništva od 23 do 05 sati – kazala je Brdarić.

Ističe da su u proteklom mjesecu sanitarni inspektori KUIP-a i inspektori za hranu, kontrolišući važeće naredbe izvršili ukupno 2.120 inspekcijskih nadzora, u kojima su zbog nepoštivanja fizičke distance, konzumiranja nargile unutar objekata, prekobrojnosti gostiju ili rada nakon 23 sata, ugostiteljima u KS izdali 54 prekršajna naloga u novčanom iznosu od 95.145 KM.

- U skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, u slučaju neprovođenja općih mjera za sprečavanje zaraze, moguće je izreći novčane kazne koje iznose od 3.000 do 10.000 KM za pravna lica, od 500 do 2.000 KM za odgovorno lice u pravnom licu, te od 2.000 do 8.000 KM za obrtnike – zaključuje Brdarić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.