open-navfaktor-logo
search
Promocija mržnje prema preživjelim
Islamska zajednica u BiH osudila izjavu Nešića i sramnu kampanju protiv usvajanja Rezolucije o Srebrenici
Islamska zajednica poziva nadležne pravosudne institucije da procesuiraju odgovorne za širenje govora mržnje i izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti
AUTOR: Faktor
22.05.2024. u 17:51
get url
text
 Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osuđuje sramnu kampanju koju vode političke, akademske, medijske, a, nažalost, i neke vjerske elite u Republici Srbiji i dijelu Bosne i Hercegovine protiv sutrašnjeg usvajanja Rezolucije u Generalnoj skupštini UN kojom se ustanovljava "Međunarodni Dan refleksije i komemoracije genocida u Srebrenici 1995" i odaje počast žrtvama genocida.
Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini upozorava domaću i međunarodnu javnost na zabrinjavajući trend promocije mržnje prema preživjelim žrtvama genocida koja je rezultat ove brutalne i dobro organizovane kampanje, navodi MINA.
Također, Islamska zajednica poziva nadležne pravosudne institucije da procesuiraju odgovorne za širenje govora mržnje i izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.
- Vrhunac beščašća pokazao je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine koji se gostujući na srbijanskoj televiziji sa nacionalnom frekvencijom ismijavao sa žrtvama genocida i onima koji su ga preživjeli - saopćila je Kancelarija reisul-uleme Islamske zajednice u BiH.
U saopćenju se naglašava da jednostrano mijenjanje imena ulica u Srebrenici, poništavanje političke volje Bošnjaka u ovom gradu, kao i najave političkih i drugih okupljanja u gradu u kojem je počinjen genocid s ciljem zastrašivanja povratnika, neće spriječiti usvajanje rezolucije, kao ni na međunarodnim sudovima ustanovljenu istinu o genocidu.
- Ovakvi postupci će samo produbiti podjele u društvu, spriječiti izgradnju povjerenja i one koji su krenuli ovim putem samo još više udaljiti od istinskih vrijednosti civilizovanog svijeta. Rezolucija koja će sutra biti usvojena u Generalnoj skupštini je najbolja prilika elitama u Srbiji, a naročito onima koji nisu bili genocidnog projekta, da spase dostojanstvo svoga naroda, osude genocid, distanciraju se od tog projekta i suoče se s prošlošću kako bismo se svi zajedno okrenuli budućnosti u kojoj neće biti mjesta za one koji se ismijavaju žrtvama genocida niti onima koji ponovo šire mržnju prema preživjelim zato što žele da se sjećaju svojih ubijenih - navodi se u saopćenju Kancelarije reisul-uleme
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.