open-navfaktor-logo
search
Narodna skupština RS-a
Crnadak: Rezolucija o Srebrenici će biti usvojena, kako ćemo odgovoriti na zahtjeve s tužbama
AUTOR: Fena/Faktor
22.05.2024. u 14:00
get url
text
Igor Crnadak
Igor Crnadak
Šef kluba Partije demokratskog progresa (PDP) u Narodnoj skupštini RS-a Igor Crnadak izjavio je da će predložena Rezolucija o Srebrenici sigurno biti usvojena u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.
- Međutim, mi sada treba da vidimo šta ćemo poslije toga. Kako ćemo odgovoriti ako uslijede zahtjevi s tužbama, za izmjenu udžbenika i slično – rekao je Crnadak u toku rasprave o prijedlogu zauzimanja stava NSRS-a o Rezoluciji o Srebrenici.
On je rekao da je također veliko pitanje da li su nadležni koji predstavljaju RS učinili sve da do ovoga ne dođe.
– Denis Bećirović je stalno u New Yorku. Zašto RS nije nikoga poslala u New York? U javnosti se stječe utisak da vama to nije tako interesantno. Tu nema tendera, nema ništa materijalnog – naveo je Crnadak.
On je rekao da je isto tako diskutabilno koga sve vlast RS-a posredstvom člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda sprskog naroda predlaže za diplomate u stranim zemljama.
Šef kluba Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović smatra da "stranci zavađaju narod u BiH".
– Dok je bilo mudrih Srba i Bošnjaka, živjelo se fino u zajedništvu i slozi. Pozivam sve da okrenemo novi list i da ne nasjedamo na podvale stranaca -  naveo je Vukanović.
On je rekao da je za situaciju u vezi s predloženom Rezolucijom o Srebrenici odgovorna iskljičivo vlast i to "provociranjem stranih sila".
Na prijedlog predsjednika NSRS-a usvojena je i tačka dnevnog reda sjednice zauzimanje stava NSRS-a u vezi sa predloženom Rezolucijom o Srebrenici. O ovoj tački bit će glasanje odmah po okončanju rasprave.  
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.