open-navfaktor-logo
search
Općina Centar bez reakcije
Iz Eko akcije upozoravaju: Načelnik Mandić bi da gradi neboder unutar zaštitnog pojasa na Marijinom Dvoru
AUTOR: M. Ču.
21.05.2024. u 07:54
get url
text
FOTO: Facebook/Eko akcija
Načelnik Centra Srđan Mandić izdao je novu urbanističku saglasnost za gradnju nebodera od 22 sprata na Marijinom Dvoru u Sarajevu, nepuna dva mjeseca nakon što je Skupština Kantona 26. februara ove godine ukinula svoj zaključak iz 2020. godine kojim se zabranjivala visoka gradnja u ventilacionim koridorima, objavili su iz Udruženja Eko akcija na svom zvaničnom Facebook profilu. 
Kako su pojasnili, da bi načelnik Općine centar, Srđan Mandić, "izdao urbanističku saglasnost za neboder bila je potrebna i prethodna saglasnost Ministarstva prostornog uređenja Kantona Sarajevo na čijem je čelu Bojan Bošnjak (Naša stranka), koja je izgleda također izdata u rekordnom roku".
- Iako se ovaj neboder nalazi unutar zaštitnog pojasa nacionalnog spomenika Historijskog urbanog krajolika Sarajeva, ovaj put načelnik Mandić nije ni pokušao tražiti mišljenje od Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine. Na istom dijelu Mariijinog Dvora, samo sa druge strane ulice Franca Lehara, na nove dozvole čekaju još dva nebodera - naglasili su iz Eko akcije. 
Ekipa portala Faktor probala je stupiti u kontakt sa načelnikom Mandićem preko njegove službe, ali, nakon što su obećali da će se javiti za deset minuta, to se nije dogodilo, niti su više odgovarali na naše pozive. Potpuno su se oglušili.
Poslali smo im i poruku sa pitanjima ko je, kako, zašto i kome izdao urbanističku dozvolu, u koje svrhe se gradi neboder, te da li su tražili mišljenje od Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika. Ukoliko odgovori dođu u narednih nekoliko dana, rado ćemo ih objaviti. 
Pitali smo Anesa Podića iz Eko akcije da li su oni pokušali stupiti u kontakt sa Općinom Centar i načelnikom Mandićem.
- Nismo pokušavali doći do njih. U medijima je objavljen intervju sa vlasnikom Holidaya i on je opisao kako mu je izdata urbanistička saglasnost. S obzirom da prema zakonu o prostornom uredjenju KS urbanistička saglasnost vrijedi samo godinu dana, uz još godinu dana eventualnog produženja, jasno je da je općina Centar izdala novu urbanističku saglasnost. Njemu je Mandić izdao novu urbanističku saglasnost. Pošto je u pitanju objekat koji je veći od 10.000 kvadratnih metara obavezna je i saglasnost Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo - pojasnio je Podić. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.