open-navfaktor-logo
search
Stigao odgovor
Iz KCUS-a objasnili zašto nisu imali struje više od četiri sata, u kojoj klinici pacijenti nisu mogli na CT pregled
Iz KCUS-a kažu "kako posjeduju agregate koji se koriste i automatski uključuju u slučajevima nestanka električne energije"
AUTOR: A. S.
30.05.2024. u 11:57
get url
text
Faktor je u utorak (28. maj) objavio tekst da pacijenti, zbog nestanka struje u ponedjeljak (27. maj) u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), koje nije bilo više od četiri sata, nisu mogli obaviti preglede.
Informaciju više o ovom događaju u utorak smo zatražili od menadžmenta KCUS-a, ali odgovor do objavljivanja teksta nismo dobili.
No iz KCUS-a naknadno su poslali odgovore na pitanja novinara Faktora, koje u cijelosti objavljujemo:
- Dana 27. maja (ponedjeljak) u  11.20 sati, prema informacijama primljenim od Elektrodistribucije Podružnica Sarajevo, došlo je do kvara (ispad) na srednjenaponskom odlazu TEB Bolnica 2 u TS Koševo 110/10 kV, uzrokovan kvarom u TS 10/0.4 kV TEB Bolnica 2. Nakon intervencije ekipa Elektrodistribucije - Podružnica Sarajevo, do ponovnog uključenja mrežnog napajanja došlo je u 15.30 sati - navode iz KCUS-a.
Dodaju da su "nakon isključenja navedene četiri trafostanice, bez napajanja električnom energijom ostali potrošači u objektima: Tehno-ekonomski blok (TEB), Dijagnostika i poliklinika (DIP), Klinika urgentne medicine (KUM) i Stara hirurgija, Klinika za neurologiju, Klinika za psihijatriju, Klinika za infektivne bolesti, Klinička apoteke te objekat Tehničkog sektora".
- Dok nije bilo struje putem mrežnog napajanja svi objekti su bili pokriveni agregatskim napajanjem koje napaja, projektom predviđene prioritetne potrošače, i većina procedura koje se obavljaju u KCUS-u su se mogle vršiti, osim u dijelu objekta KUM gdje u periodu nestanka struje nije mogao raditi CT uređaj jer se radi o velikom potrošaču koji projektom agregatskog napajanja nije predviđen za napajanje, ali ta se usluga mogla vršiti na drugim lokacijama unutar KCUS-a - navode iz zdravstvene ustanove.
Iz KCUS-a kažu "kako posjeduju agregate koji se koriste i automatski uključuju u slučajevima nestanka električne energije te da su i u ovom slučaju, u periodu od 30 sekundi, automatski startali agregati koji napajaju projektom predviđene prioritetne potrošače".
- Agregati su radili do 15.30 sati kada je izvršeno ponovno uključenje mrežnog naopajanja. U toku rada agregata vršena je provjera potrošnje nafte, tako da je po ponovnom uključenju mrežnog napona izvršena dopuna rezervoara u sva četiri agregata za spreman budući rad - stoji u odgovoru iz KCUS-a.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.