open-navfaktor-logo
search
Predsjednik SDA
Izetbegović: Iz Sarajeva se State Departmentu uporno podvaljuju laži o meni, dosad nisam tužio lažove, ali...
AUTOR: Faktor
23.04.2024. u 21:02
get url
text
Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović
U novom izvještaju State Departmenta o Bosni i Hercegovini, očigledno koncipiranom u Sarajevu, objavljene su nove neistine o meni, naveo je predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović.
Kao i u ranijim slučajevima, dodaje on, za iznesene teške optužbe ne iznose se nikakvi dokazi.
- Tome najbolje svjedoči formulacija iz izvještaja da "bh. mediji izvještavaju da je Mahmuljin navodno boravio u vili u vlasništvu lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, što je podstaklo optužbe bosanskih Srba da se procesuiraju samo navodni ratni zločinci bosanskih Srba".
Sve je bazirano na laži koju je prošle godine izrekao incidentni i neozbiljni Ibran Mustafić, do čijih nesuvislih tvrdnji niko ozbiljan ne drži, a prenijeli uglavnom portali pod direktnom kontrolom SNSD-a i HDZ-a - navodi Izetbegović.
Ističe kako nijedan medij koji drži do profesionalnih normi nije prenio tako "glupave tvrdnje", niti bi se, dodaje, takve tvrdnje o bilo kome trebale objavljivati bez provjere i dokaza.
- Za takvu vrstu lažnih vijesti pogotovo ne bi trebalo biti mjesta u izvještaju State Departmenta. To što se u Izvještaju koristi formulacija "navodno", i što se poziva na pisanje neimenovanih medija, jasno ukazuje na činjenicu da su i autori svjesni da je riječ o neistini i najobičnijoj gluposti.
Do sada nisam podnosio tužbe protiv lažova, kao ni protiv medija i novinara koji bez ikakve provjere objavljuju i prenose laži - kaže Izetbegović.
Međutim, naglašava kako je prinuđen da ubuduće to učini za svaku izgovorenu ili napisanu laž i klevetu.
- Što se tiče moje imovine, ona je navedena u mom imovinskom kartonu i javno je dostupna. Ne posjedujem ništa mimo toga, niti u zemlji niti izvan Bosne i Hercegovine. Onima koji su uspjeli ubaciti neozbiljne laži u Izvještaj najozbiljnije državne institucije SAD, i svakome ko dokaže da posjedujem bilo šta osim navedenog u imovinskom kartonu, sve unaprijed poklanjam - zaključio je predsjednik SDA.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.