open-navfaktor-logo
search
Lider SDA
Izetbegović o pregovorima: Izbor člana Predsjedništva BiH i blokada u FBiH moraju se istovremeno rješavati
Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović kazao je nakon sastanka u zgradi Delegacije Evropske unije u Sarajevu sa Matthewom Palmerom, američkim izaslanikom za izbornu reformu u BiH i Angelino Eichhorst, direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove, da je probosanski blok odlučan da ne prihvati ništa jednostrano.  
29.11.2021. u 17:43
get url
text

VEZANI TEKST - Palmera pitali da li je pristrasan: Ne govorim u ime HDZ-a, ja predstavljam SAD

- Ništa konkretno zasad. Osjeća se ta kritična masa na probosanskom bloku da nećemo izaći ususret ničemu što je jednostrano. Imamo blokadu u Federaciji Bosne i Hercegovine, blokade imenovanja Vlade FBiH, popune Ustavnog suda, pogledajte koliko strategija razvoja, preko 150 akata stoji u Domu naroda FBiH.

Izbor člana Predsjedništva BiH i blokade u FBiH moraju se istovremeno rješavati. Drago mi je da su takvog stava i ostali predstavnici probosanskih stranaka s kojima sam danas razgovarao u zgradi Delegacije EU - kazao je Izetbegović.

Prokomentarisao je medijske špekulacije kako mu međunarodna zajendica prijeti sankcijama.

- Nema sankcija, ima pritisaka mislim na sve strane, ali najmanje na HDZ. No, preživjet ćemo. nismo u politici od jučer. Treba postaviti sve na dvije noge. Neće se moći izaći jednostrano HDZ-ovom prijedlogu - istakao je Izetbegović i dodao: Ili će sve biti riješeno ili neće biti ništa riješeno. 

Nešto kasnije zgradu Delegacije EU napustio je i predsjednik HDZ-a Dragan Čović, ali nije davao izjave medijima. Kao što je ranije najavljeno, planirana je i radna večera predstavnika međunarodne zajednice i lidera stranaka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.