open-navfaktor-logo
search
Izborna reforma
Palmera pitali da li je pristrasan: Ne govorim u ime HDZ-a, ja predstavljam SAD
Matthew Palmer, američki izaslanik za izbornu reformu u BiH, i Angelina Eichhorst, direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove, stigli su u zgradu Delegacije EU-a u BiH, gdje će razgovarati sa predsjednicima SDA Bakirom Izetbegovićem, SBB-a Fahrudinom Radončićem, drugim zamjenikom predsjednika Naroda i pravde Denisom Zvizdićem...
29.11.2021. u 15:06
get url
text

{$galerijaFotografija}

Palmer i Eichhorst od jutros su imali vrlo intenzivne razgovore sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom, predsjednikom CIK-a BiH Željkom Bakalarom, direktoricom Transparency Internationala Ivanom Korajlić, predstavnikom nevladine organizacije Pod lupom Vehidom Šehićem, potom predsjednicima SBB-a, Naše stranke i SDP-a BiH Fahrudinom Radončićem, Edinom Fortom i Nerminom Nikšićem. Svim razgovorima prisustvuju i šef Delegacije EU-a u BiH Johann Sattler i američki ambasador u BiH Eric Nelson. 

Nakon sastanka iz zgrade Delegacije EU prvi su izašli Radončić i Zvizdić, ali nisu davali izjave prisutnim novinarima.

VEZANI TEKST - Bakalar i Šehić nakon razgovora sa Palmerom i Eichhorst: Izbora mora biti

- Predstavljam SAD. Kad govorim "ja", govorim u ime politike SAD-a. Ja i Angelina nismo ovdje da bismo zastupali bilo kakav plan. Mi posredujemo u tome da političke stranke same postignu dogovor - poručio je danas u Sarajevu američki izaslanik za izbornu reformu u BiH Matthew Palmer.

On je ovo rekao odgovarajući na pitanja novinara i napise u njemačkim medijima da li on i Angelina Eichhorst, direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove, zastupaju interese HDZ-a BiH, te da se prijeti sankcijama Bakiru Izetbegoviću, predsjedniku SDA, ako ne pristane na uvjete HDZ-a.

- Mi posredujemo, posebno kod razgovora o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i izmjena Ustava BiH koje bi ih pratile i koje su važne za ovu zemlju kako bi se ojačale institucije BiH i provele presude Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura te kako bi se BiH pokrenula prema naprijed na putu prema Evropskoj uniji i NATO-u - dodao je Palmer.

Palmer je pojasnio da se radi na paketu koji će omogućiti bolji integritet izbornog procesa u BiH, ispunjavanjem preporuka koje su dali OSCE i GRECO, tijelo Vijeća Evrope koje se bavi borbom protiv korupcije.

- Veoma je važno da se izbori u BiH odviju u transparentnom, odgovornom okruženju, da ljudi, građani BiH budu uvjereni da će se njihovi glasovi pošteno prebrojati i da će rezultati izbora reflektirati njihovu volju. Posvećeni smo tome da podržimo ovaj proces kao i da podržimo put BiH prema EU i NATO integracijama - kazao je Palmer.

Eichhorst je kazala da ih očekuju dva-tri dana intenzivnih razgovora sa svim donositeljima odluka u BiH, kao i predstavnicima civilnih organizacija.

- Radimo na tome da BiH dostigne najviše evropske standarde, bez diskriminacije, da ima funkcionalne institucije. Potpuno smo svjesni da je ovo također trenutak kad politička kriza duboko koči zemlju - kazala je Eichhorst, dodajući da žele osigurati i da se izbori održe u oktobru 2022. godine i da budu pošteni, transparentni i bez diskriminacije.

- Ideje o paketu integriteta izbornog procesa su na stolu i ništa još nije dogovoreno. Čak se nije razgovaralo ni o detaljima jer želimo biti sigurni da je ovo najtransparentniji i najinkluzivniji mogući proces. Ono što želim naglasiti je da vrijeme istječe da bismo imali kredibilnu raspravu i glasanje u Parlamentu BiH - kazala je Eichhorst.

Zgrada Delegacije EU, 29.11.2021
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.