open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Izglasane smjene u Komisiji za izbor i imenovanje: Je li otvoren put za imenovanje Marina Vukoje u Ustavni sud BiH?
Maratonska sjednica Zastupničkog doma FBiH okončana je nakon ponoći, a posljednje izjašanjevanje bilo je ono smjenama i imenovanjima u komisijama.
AUTOR: J. B.
23.04.2024. u 00:13
get url
text
Detalj sa sjednice Zastupničkog doma FBiH
Detalj sa sjednice Zastupničkog doma FBiH
FOTO: Fena
Zastupnički dom Federacije Bosne i Hercegovine, izglasao je večeras oko ponoći, da Elzina Pirić iz Pokreta demokratske akcije (PDA) i Petar Galić iz Hrvatskog nacionalnog pomaka, budu izabrani u Komisiju za izbor i imenovanje, iz koje su smijenjene zastupnice opzicionih stranaka Dajana Čolić iz Demokratske fronte i Edina Gabela iz Stranke za BiH.
Odluka je usvojena tek nakon pojedinačnog izjašnjavanja, a tada je utvrđeno da je dobila 50 glasova "za", dok je 19 zastupnika bilo protiv.
- U Komisiji za izbor i imenovanje odnos pozicije i opozicije bio je osam naprema tri. Sada se želi opozicija poniziti totalno, potpuno izbaciti i svesti na minumum. Dominacija je u redu, ali ponižavanje nije. Naš član bi ostao u toj komisji kao jedan od 11, bez obzira što mi činimo više od četvrtine ovog Parlamenta. Razgovarali smo na sjednici Kluba, ukoliko ovo bude usvojeno, mi ćemo ozbiljno razmotriti naše daljnje učešće u svim radnim tijelima Parlamenta - rekao je šef Kluba zastupnika SDA Mirsad Zaimović tokom rasprave o ovoj tački dnevnog reda.
Podsjećamo, u okviru 14. tačke dnevnog reda zastupnici su, između ostalog, glasali o imenovanju članova Komisije za izbor i imenovanje, koji su danas predloženi na sjednici te komsije, održane uoči sjednice Zastupničkog doma Federacije Bosne i Hercegovine.
- Opozicija bi trebala izaći iz svih radnih tijela, kada ste uzeli primat HDZ i gospodin Bošković (Mladen, dopredsjedavajući Zastupničkog doma FBiH op.a.), koji predsjedava ili upravlja njima. Vi opoziciju ne doživljavate kao korektivni faktor - rekao je Mahir Mešalić, zastupnik DF-a.
Podsjećamo, Mešalić je danas najavio da smjene u Komisiji za izbor i imenovanje, otvaraju put kandidatu HDZ-a Marinu Vukoji, imenovanje u Ustavni sud BiH.
komisija-za-izbor-i-imenovanje_page-0001
FOTO:
J. Bojić
1 od 3
left-arrowright-arrow
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.