open-navfaktor-logo
search
O akciji "Black Tie 2"
Ministar Isak u Zastupničkom domu FBiH: Ako gledamo situaciju na terenu vidimo da stanje nije dobro
AUTOR: J. B.
22.04.2024. u 20:19
get url
text
Ramo Isak
Ramo Isak
Informacija o stanju sigurnosti u Federaciji Bosne i Hercegovine danas je na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine pala u u sjenu današnje akcije "Black Tie 2"
Ministar unutrašnjih poslova FBiH Ramo Isak rekao je da "ako gledamo situaciju na terenu vidimo da stanje nije dobro".
- Vas zanimaju današnja dešavanja i da ja iznesem šta je po srijedi i čime raspolažemo. Tačno je da je jutros SIPA pa naredbi državnog Tužilaštva BiH izvršila pretrese, u tom momentu su lica zadržana kao svjedoci, nakon toga je policija krenula uzimati izjave. Nakon uzimanja izjava državni tužioc će dati nalog šta dalje - rekao je, između stalog, Isak.
Isak je rekao da je i on postavio određena pitanja i da je dobio informaciju da se predmet vodi 3-4 godine, ako ne i više, a vezan je za nabavku uniformi koje su dobijene putem donacije.
- U nevinost onih koji su predmet davanja izjava vjerujem dok se ne utvrdi drugačije. Najbitnija stavka je FUP nastavlja funkcionirati i da neće biti ugrožena sigurnost stanovnika i da će FUP odgovoriti svim zadacima. Direktor FUP-a je bio u svojsvu svjedoka, to je informacija koju sam imao prije sat vremena. Šta će dalje biti odlučit će Tužilaštvo. Dobio sam informaciju da ćemo putem depeše dobiti informaciju šta se dešava - rekao je Isak.
FUP ima način funkcioniranja i kada je vršioc dužnosti direktora spriječen, određeno je ko preuzima dužnosti i ima ovlaštenja, a komandant specijelne policije ima zamjenike, rekao je Isak na pitanja zastupnika o tome da li je nakon današnjih hapšenja ugroženo rugovođenje FUP-om.
Dopredsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mladen Bošković zaključio je raspravu tako što je naložio zastupnicima da svoje prijedloge zaključaka o sigurnosnoj situaciji dostave pisarnici, a oni će naknadno biti dati na izjašnjavanje.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.