open-navfaktor-logo
search
Kultni objekat
Izgradnja Vidikovca na Trebeviću započela 2019, na završetak radova i svečano otvaranje još se čeka
Izgradnja objekta Vidokovac na Trebeviću započela je još sredinom 2019. godine, a danas, skoro tri godine kasnije, sve faze ovog projekta nisu finalizirane.
29.05.2022. u 16:17
get url
text

VEZANI TEKST - Počela gradnja objekta Vidikovac, Grad Sarajevo izdvojio 1,1 milion KM

Projekat je predstavio tadašnji gradonačelnik Grada Sarajeva Abdulah Skaka, te istakao kako je riječ o novoj investiciji u sklopu šireg projekta oživljavanja turističkih potencijala Trebevića, a koja se realizira nakon obnove Trebevićke žičare.

Prva faza izgradnje završena je početkom marta 2020. godine, te je tom prilikom najavljeno da će objekat biti otvoren krajem 2020. godine.

- Vratili smo Trebević gradu, vratili smo Sarajlije Trebeviću. Vraćamo Gradu njegove simbole. Zašto su nam simboli važni? Obnavljanjem simbola grada mi čuvamo naš identitet. Našu ličnu kartu. Obnavljamo dio sebe i gradimo budućnost – rekao je Skaka tada.

Za prvih devet mjeseci 2019. godine u Izvještaju o izvršenju budžeta navodi se da je planirani iznos za projekat hotela Vidikovac u toj godini iznosio 1,5 miliona KM, dok je u tom periodu izvršeno tek 122.993,82 KM, a u budžetu za 2020. godinu za ovaj projekat je planirano 2,5 miliona KM.

No da su svi građevinski radovi na ovom objektu završeni, saopćeno je iz Gradske uprave na Dan nezavisnosti BiH, 1. marta 2021. godine.

VEZANI TEKST - Okončana prva faza izgradnje Vidikovca na Trebeviću

- Najbolji način obilježavanja Dana nezavisnosti je vidljiv dokaz vrijednog i predanog rada, ostvarenih rezultata aktuelne vlasti, obnavljanje simbola bh. prijestolnice. Naš izraz poštovanja prema jedinoj domovini Bosni i Hercegovini je da revitaliziramo simbole glavnog grada i ulažemo u razvojne projekte koji su gradili i dalje grade sami sebe - istaknuto je u saopćenju Gradske uprave tada.

Kako je saopćeno, Sarajevo je dobilo jedno od najljepših i najreprezentativnijih savremenih arhitektonskih zdanja, kultni Vidikovac, te kako nema sumnje da će Vidikovac dokazati da je u potpunosti opravdano ulaganje.

Gradnonačelnica Benjamina Karić u novembru prošle godine dala je prijedlog Gradskom vijeću o uvjetima i načinu korištenja i davanja u zakup poslovnog objekta Vidikovac na Trebeviću.

Predviđeno je da početna minimalna cijena zakupa u javnom pozivu bude 51.744,44 KM mjesečno, a ponuđači moraju dostaviti bankovnu garanciju za ozbiljnost ponude koja glasi na godišnji iznos ponuđene mjesečne zakupnine.

VEZANI TEKST - Ukupno 654 sjedeća mjesta: Šta će gosti trebevićkog Vidikovca imati na raspolaganju?

Također, navedeno je kako u izgradnju i opremanje objekta treba biti uloženo ukupno 7.445.387,98 KM, od čega će investitor – Grad Sarajevo uložiti 6.377.943,62 KM (85,66 posto), a najmoprimac 1.067.444,36 KM (14,34 posto).

Na sjednici Gradskog vijeća data je saglasnost gradonačelnici Karić da objavi javni oglas i provede proceduru i pripremi ugovor za davanje u zakup objekta Vidikovac te da općim aktom definiše proceduru objave javnog oglasa, provođenja javnog oglasa, uvjete javnog oglasa, izbor najpovoljnije ponude, zaključenje ugovora o zakupu objekta Vidikovac i sve druge aktivnosti potrebne za realizaciju ove odluke.

No novih informacija o svečanom otvaranju objekta kao i završetku opremanja istog nema.

Na naš upit o Vidikovcu Gradska uprava do objave ovog teksta nije odgovorila.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.