open-navfaktor-logo
search
Ministarstvo sigurnosti
Izgubljeno 10 godina: Ozvaničen početak rada kontakt tačke za BiH za saradnju sa EUROPOL-om
Nacionalna/Zajednička kontakt tačka za Bosnu i Hercegovinu za saradnju s EUROPOL-om zvanično je danas puštena u rad u organizaciji Ministarstva sigurnosti BiH i Delegacije Evropske unije u BiH.
22.06.2023. u 11:39
get url
text

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić je kazao da je danas veliki dan za BiH te je izrazio radost što BiH više nije jedina zemlja u regionu koja nema potpunu saradnju sa EUROPOL-om.

- Deset godina smo izgubili jer nismo shvatili da je za sve potrebno poštovanje, dijalog i zajednički rad. Duboko sam uvjeren da BiH može funkcionirati samo na principima međusobnog uvažavanja i dogovora. Ovo je veliko za sigurnost svih naših građana i sada će sigurnost biti na znatno višem nivou nego što je bila. Oni koji se bave nezakonitim radnjama danas nisu sretni - istakao je Nešić.

Zamjenik generalnog direktora Direktorata za unutrašnje poslove i migracije (DG HOME) Evropske komisije Olivier Onidi kazao je da je ovo veliki dan i za sigurnost Evropske unije.

- Današnji iskorak je pokazatelj stepena integracije BiH u sigurnosne strukture u okviru EU. Ovo je najkonkretniji korak koji simbolizira stepen uključenosti policijskih agencija u rad njihovih kolega u zemljama članicama EU - istakao je.

Također je dodao da je to pokazatelj da itekako mogu računati na značajnu podršku iz BiH te da su tokom godina imali priliku da se uvjere koliko je BiH bila u mogućnosti pomoći sigurnosnom aspektu, bez obzira da li se radilo o borbi protiv terorizma ili  teških oblika kriminala.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler kazao je da za dobre stvari nekada treba vremena, ali da to nije bilo zbog nerazumijevanja vrijednosti, već uobičajenih problematika kao što su gdje će biti sjedište ili čija će to biti nadležnost.  

- U doba globalizacije, kriminal ne poznaju granice i iz tog razloga je nužno da koristimo sve dostupne alate, uključujući i alate prekogranične saradnje, a EUROPOL je utjelovio tu vrstu saradnje - kazao je.

Sattler je naglasio da je mjesecima lično svjedočio spremnosti Ministarstva sigurnosti BiH da koriste sve alate i pomoć EU.

- Ovo jesu koraci koji su dio zahtjeva Evropske unije u procesu integracija. Sljedeće na redu je pitanje FRONTEX-a - zaključio je Sattler.

Zamjenik izvršnog direktora za operacije EUROPOL-a Jean Philippe Lecouffe kazao je da je BiH zaista jedan od ključnih partnera EUROPOL-a u borbi protiv organiziranog kriminala.

- Sa uspostavljenom zajedničkom kontakt tačkom i angažmanom službenika za vezu u našem sjedištu u Hagu, vjerujem da ćemo punom dinamikom raditi na realizaciji operativnog sporazuma koji EUROPOL ima potpisan sa BiH - kazao je.

Istakao je da je to snažna poruka kriminalcima da su policijske strukture itekako prisutne i da će se suočiti sa njima, ali i građanima da će osigurati njihovu zaštitu.

Zbog unutrašnjih političkih sukoba u BiH se od 2016, nakon što su potpisali sporazum o saradnji s EUROPOL-om, politički čelnici godinama nisu mogli dogovoriti ko će predstavljati zemlju pri ovoj evropskoj policijskoj agenciji.

Vlasti Republike Srpske uz to su odbijale da kontaktna tačka bude smještena u sjedištima državne vlasti u Sarajevu, odnosno pri Direkciji za koordinaciju policijskih tijela, gdje je i kontaktni ured za saradnju s Interpolom.

BiH je zbog toga sve do sada bila jedina zemlja na Balkanu koja nije imala saradnju s Europolom.

Na kraju je tek ove godine postignut kompromis prema kojemu će ured biti u Ministarstvu sigurnosti, a prvi predstavnik BiH pri EUROPOL-u u Den Haagu bit će iz MUP-a Republike Srpske.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.