open-navfaktor-logo
search
Omjer snaga
Izmjene Izbornog zakona: Ko ima ruke i za koji prijedlog ako dođe do glasanja u Parlamentu BiH?
U Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine zasad se nalaze prijedlozi četiri stranke za izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava BiH, i to SDA, HDZ-a BiH, Demokratske fronte i Naše stranke.
17.11.2021. u 13:34
get url
text

VEZANI TEKST - Izetbegović: Američki prijatelji su uz nas, veoma su uporni u tome da Čović i ja ponudimo rješenje

 

Istovremeno se vode razgovori izvan institucija Bosne i Hercegovine, a u javnosti se čuju različiti stavovi o podršci ili uskraćivanju podrške nekom od prijedloga stranaka iz FBiH, gdje se najviše "lome koplja", sve i da se zastupnici stranaka iz RS-a vrate u parlamentarne klupe. Čuju se i stavovi o vraćanju izmjena izbornog zakonodavstva u institucije, da rješenja trebaju naći lideri SDA i HDZ-a Bakir Izetbegović i Dragan Čović, gdje zasad nema pomaka, te se postavlja pitanje kakav je trenutni omjer snaga u Parlamentu BiH kada su u pitanju stranke iz FBiH i bez koga se može ili ne može.

Za usvajanje neke odluke i zakona potrebna je većina zastupnika, s tim da treba biti trećina iz svakog entiteta. U Zastupničkom domu Parlamenta BiH ima 28 zastupnika iz FBiH.

Tako SDA ima osam zastupnika, HDZBiH pet, SDPBiH četiri, DF četiri, Naša stranka-Nezavisni blok četiri, a tu su i Edita Đapo iz SBB-a, Mirsad Kukić iz PDA, Jasmin Emrić iz A-SDA i Denis Zvizdić koji je sada iz Naroda i pravde.

VEZANI TEKST - NiP je zbog preletača vlast od kantona do nivoa BiH: Hoće li Zvizdić podržati "legitimno predstavljanje", kao i Konaković?

 

Ako je suditi po nizu izjava koje posljednjih mjeseci daju predstavnici stranaka, ne može se u ovom slučaju govoriti o poziciji i opoziciji već o tome da li su uz prijedlog SDA ili HDZ-a BiH.

Zna se da prijedlog HDZ-a BiH i njihovo "legitimno predstavljanje" Hrvata u BiH, nije prihvatljiv SDA, DF-u ni SDP-u, koji imaju zajedno 16 zastupnika.

Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde, koji je nedavno "dobio" mjesto u bh. Parlamentu nakon što im je pristupio Denis Zvizdić, podržava "legitimno predstavljanje" HDZ-a BiH, pa i njihovo zagovaranje da se pitanje izmjena Izbornog zakona BiH rješava odvojeno, a ne da se u paketu rješava način izbora članova Predsjedništva BiH i Doma naroda.

Mediji prenose i da je predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić podržao stavove Konakovića.

VEZANI TEKST - Izborni zakon: SDA, HDZ, DF i NS dostavili konkretne prijedloge, ostale stranke ganjaju populizam

 

Ako se to uzme u obzir, za prijedlog HDZ-a bilo bi sedam zastupnika, ali ne treba zanemariti ni Kukićev glas, kao ni to da se govori o "ašikovanju" NiP-a i Naše stranke (u čijem su klubu četiri zastupnika), koja, s druge strane, pak ima svoj prijedlog izmjena Ustava BiH kojim se ukida Dom naroda i tročlano Predsjedništvo BiH.

Za prijedlog SDA, kako kažu u ovoj stranci, imaju većinu u FBiH i mogu i bez HDZ-a BiH.

- Imamo većinu u FBiH za prijedlog koji je u pravcu politike izmjena Izbornog zakona u skladu s presudama Evropskog suda za ljudska prava. Međutim, mislim da iz RS-a nema spremnosti da podrže ovo što je prijedlog SDA, Naše stranke – kazao je Adil Osmanović, predsjednik Kluba zastupnika SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.