open-navfaktor-logo
search
Pogled iz Beograda
Janjić: Dodik je zgrabio u šake Vučića, operativno je važniji Moskvi
Vidno iznervirani član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je u četvrtak na press konferenciji u Banjoj Luci bljuvao vatru zbog saznanja da će ambasador BiH u Ujedinjenim nacijama Sven Alkalaj glasati za suspendovanje Rusije iz Vijeća za ljudska prava UN-a. 
08.04.2022. u 12:42
get url
text

VEZANI TEKST - Srbija glasala za izbacivanje Rusije iz Vijeća za ljudska prava UN-a: I šta ćemo sad?

To što se na isti način odredila i Srbija, Dodika izgleda nije zanimalo, iako je dan prije bio u posjeti predsjedniku Aleksandru Vučiću. Teško da nije znao stav Beograda. Stoga, da li je Dodik sve više zagledan u Moskvu, a manje u Beograd? Ili su u pitanju dvostruke igre na potezu Kremlj- Beograd- Banja Luka?

Dušan Janjić, uvaženi politički analitičar i koordinator beogradskog Foruma za etničke odnose, za Faktor govori o odnosima snaga na srpskoj političkoj sceni u regionu, energetskoj omči Rusije oko vrata Beograda, budućim potezima predsjednika Srbije Aleksandra Vučića...

Dušan Janjić

- Dodik sapliće Vučića, zgrabio ga je u svoje šake, bori se za srpskog prvaka u regiji. U operativnom dijelu Dodik je Rusiji važniji od Vučića. Dodik se predstavlja kao veoma važan, našao je model ili su mu našli, svejedno, da putem nacionalizma ostvari svoj cilj.

Opozicija u bh. entitetu Republika Srpska nema snage da napravi odmak od nacionalizma. Dodik, sve i da hoće, sada ne može svojim obavještajnim kontrolorima reći, ja više ne mogu. Mnogo njih u njegovom krugu žive na tom riziku koji se ne može tek tako presjeći. Dodik ne uvažava interese Srbije već samo svoje - kaže Janjić.

VEZANI TEKST - Dodik pisao "političkom pobačaju" Vučiću: Dragi Aleksandre, ljubav nikada nije bila upitna...

Naš sagovornik naglašava kako Vučić uskoro ostaje bez političkog manevarskog prostora, morat će se odlučiti. Problem je energetska ovisnost Srbije koja se na neki način tiče i BiH.

- Srbija nema energetsku sigurnost, ruske firme zajahale su njene kompanije kojima vladaju sa više od 60 posto vlasništva, iako zakon propisuje 49 posto. Rezerve i svi ugovori ističu krajem maja, a Evropska unija ostavila je rok do polovine tog mjeseca da se Vučić odluči. Za EU to su ruske firme, one idu pod sankcije. Šta preostaje Beogradu?

Nema novca da nacionalizuje firme, to je kolaps. Kakav bi to bio ekonomski apsurd, nakon privatizacije nacionalizacija?! Dugovanja tih firmi prelaze više od milijardu eura. I BiH je u toj energetskoj omči, ruski kapital je u velikoj mjeri prisutan u tom sektoru u RS-u, baš kao i Crnoj Gori. Mogla b i nastati velika crna energetska rupa - najavljuje Janjić i dodaje:

VEZANI TEKST - Dodik zvao Lavrova, "s razumijevanjem primio" objašnjenja ruske strane o napadu na Ukrajinu

-  Ako se Vučić i opredijeli na nacionalizaciju, kasnije će za male pare prodati kompanije Zapadu ili Kini. Na kraju će Vučić, pretpostavljam, izaći pred javnost i reći kako mnogo voli Rusiju, ali da se mora voditi interesima Srbije i uvesti sankcije Moskvi.   

O odnosu političkih snaga u Srbiji nakon izbora i jačanju desnice Janjić kaže:

- Vučić je zajedno s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom gurnuo Srbiju u desno. Ne treba se sada kao čuditi. Ultradesničarska javnost nije nastala pred izbore, to je dugogodišnji proces koji su oblikovali Bezbjedonosno-informativna agencija (BIA) i ruske obavještajne službe. Znači, ultradesnica u Srbiji je pod kontrolom Moskve.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.