open-navfaktor-logo
search
Dodik optuživao Sarajevo
Srbija glasala za izbacivanje Rusije iz Vijeća za ljudska prava UN-a: I šta ćemo sad?
Generalna skupština UN-a suspendovala je Rusiju iz Vijeća za ljudska prava zbog izvještaja o sistematskom kršenju ljudskih prava u Ukrajini, na koju je 24. februara izvršila agresiju.
07.04.2022. u 18:33
get url
text

Za suspenziju Rusije bile su potrebne dvije trećine glasova ZA.

Za suspenziju su bile 93 članice, među kojima i Bosna i Hercegovina, ali i Srbija.

Da će Bosna i Hercegovina glasati za suspenziju Rusije iz Vijeća potvrdila je prije sjednice ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

Ona i ambasador BiH pri UN-u Sven Alkalaj našli su se na udaru člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, koji se žestoko protivio glasanju za isključenje Rusije, kazavši kako je to "privatna odluka muslimanskog kruga iz Sarajeva", te tvrdeći da se na ovaj način "krši Ustav BiH".

Podvukao je da "BiH treba ostati neutralna po pitanju Rusije", kazavši da je pisao generalnom sekretaru UN-a, te dostavio pismo određenom broju ambasadora, ali i predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu i ruskom ministru Sergeju Lavrovu i upoznao ih sa ovim dešavanjima.

Dodik je istakao da to "nije odluka BiH, nego privatna Bakira Izetbegovića, Šefika Džaferovića, Željka Komšića, Bisere Turković…"

Je li Dodik znao da će odluka Srbije, sa čijim se predsjednikom Aleksandrom Vučićem sastao jučer u Beogradu, a nakon što je Vučić objavio da je razgovarao telefonom sa Vladimirom Putinom, biti ovakva kakva je bila danas?

Rusija je, prije glasanja, upozorila članice UN-a da će podrška ili uzdržanost tokom glasanja o njenoj suspenziji biti smatrana "neprijateljskim gestom" sa posljedicama po bilateralne odnose.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.