open-navfaktor-logo
search
Manifestacija
JOB "Unija veterana" Visoko domaćin obilježavanja Dana Armije RBiH, u programu će sudjelovati 3.000 osoba
AUTOR: Fena
12.04.2024. u 12:58
get url
text
FOTO: Fena
FOTO: Fena
Centralna manifestacija obilježavanja 15. aprila - Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine, u organizaciji Jedinstvene organizacije boraca "Unija veterana" Zeničko-dobojskog kantona, ove će godine za područje tog kantona biti održana u Visokom.
U obilježavanju 32. godišnjice osnivanja ARBiH, pod pokroviteljstvom Ministarstva za boračka pitanja ZDK i Grada Visokog, sudjelovat će pripadnici svih brigade Trećeg korpusa ARBiH te članovi svih temeljnih boračkih organizacija proizašlih iz Odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH u periodu od 1992. do 1995. godine.
- Obilježavanje Dana ARBiH, prvenstveno, bitno je zbog kulture sjećanja. Prisjećamo se države BiH, koja je na referendumu izglasala svoju neovisnost, suverenitet, integritet - kao samostalna, suverena Republika BiH priznata od Ujedinjenih nacija - kazao je predsjednik JOB-a "Unija veterana" ZDK Vernest Karzić.
ARBiH, koja je nastala spontano te izrasla u oružanu silu koja je odbranila BiH, bila je suočena s nametnutim embargom na oružje od međunarodne zajednice, koja "nas je priznala, a onda nam stavila embargo na odbranu ove zemlje".
- Mi živimo u vremenu u kojem se propagira laž. Mi smo svjedoci vremena i mi propagiramo istinu. Želja nam je da zaživi ova država BiH, ali na istinitoj istoriji - kazao je Karzić poručivši kako u BiH ima prostora za sve ljude.
On je najavio da će program obilježavanja Dana ARBiH u Visokom, u ponedjeljak, 15. aprila početi u 10.30 sati, a u defileu će sudjelovati predstavnici svih općina i gradova ZDK.
Predsjednik JOB-a "Unija veterana" Visoko Nijaz Pinjić istakao je kako im je čast što će ponovo biti domaćini centralne manifestacije obilježavanja Dana Armije BiH za područje ZDK.
- Ove godine se sva organizacija obilježavanja Dana ARBiH, svodi na učenike i djecu. Naši ciljevi su škole i učenici, kojima ostavljamo u amanet šta se dešavalo u BiH - kazao je Pinjić.
Školarci će, najavio je, aktivno sudjelovati u obilježavanju Dana ARBiH, koji će biti usmjeren na odavanje počasti žrtvama genocida u Srebrenici te žrtvama u Palestini. Pinjić je najavio da će u programu učestvovati oko 3.000 osoba.  
Program će početi okupljanjem na Centralnom spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima u ulici Branilaca Bosne (10.30 sati), a nakon intoniranja himne i polaganja cvijeća, u 11.00 sati će ulicama Branilaca Bosne i Alije Izetbegovića u defileu te sa ratnim zastavama svih brigada 3. korpusa ARBiH, proći pripadnici tih jedinica.
U 11.10 sati, u Gradskom parku u ulici Branilaca Bosne, planirano je i polaganje cvijeća te odavanje počasti na Spomen kosturnici palim borcima Narodno-oslobodilačkog rata u Drugom svjetskom ratu.
Defile će se, nakon toga, zaputiti ulicom Alije Izetbegovića do Trga žrtava Srebrenice gdje će također položiti cvijeće, u 11.30 sati, u holu KC Altindag, bit će otvorena izložba ratnih fotografija, a u 12.00 sati i svečana akademija u velikoj sali KS Altidang.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.