open-navfaktor-logo
search
Na ceremoniji prisustvovao i Biden
Kadet Oružanih snaga BiH diplomirao na Vojnoj akademiji kopnene vojske SAD-a "West Point"
AUTOR: Faktor
27.05.2024. u 10:42
get url
text
FOTO: MOBiH
Kadet Oružanih snaga Bosne i Hercegovine Nail Junuzović uspješno je okončao četverogodišnje školovanje na Vojnoj akademiji kopnene vojske Sjedinjenih Američkih Država "West Point", te tako postao drugi kadet iz Bosne i Hercegovine koji je diplomirao na ovoj prestižnoj vojno-obrazovnoj instituciji.
Svečana ceremonija i dodjela diploma za klasu 2024. koja broji 1.036 kadeta, upriličena je prije dva dana na stadionu "Michie" na West Pointu uz prisustvo brojnih civilnih i vojnih zvaničnika, članova porodice, prijatelja i medija, saopćilo je Ministarstvo odbrane BiH.
FOTO: MOBiH
Tom događaju prisustvovao je i predsjednik SAD-a Joe Biden, koji je tokom svog obraćanja kazao da moto klase 2024. koji inače glasi "Kao nikada prije" potpuno odgovara današnjem okruženju s obzirom na to da "kadeti sa današnjim završetkom vojne akademije ulaze u svijet koji nikada prije nije izgledao ovako", navodeći trenutne sukobe, sigurnosne izazove i prijetnje po svjetsku demokratiju.
Među 1.036 polaznika svoje školovanje na ovoj prestižnoj vojnoj akademiji  pored našeg kadeta Junuzovića završilo je i 11 kadeta iz 10 različitih zemalja i to Albanije, Bruneja, Gruzije, Kameruna, Kosova, Mongolije, Filipina, Ruande, Južne Koreje i Tajvana.
Nail Junuzović / FOTO: MOBiH
Događaju su uime Ureda vojnog atašea Bosne i Hercegovine pri ambasadi Bosne i Hercegovine u SAD-u prisustvovali vojni ataše BiH, brigadir Mirko Bošnjak i pomoćnik vojnog atašea BiH, pukovnik Admir Jusupović. Predstavnici Ureda vojnog atašea BiH u SAD-u su čestitali kadetu Junuzoviću na ostvarenom izuzetnom uspjehu te mu poželjeli mnogo sreće i uspješnu vojnu karijeru koju će graditi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.
Vojna akademija „West Point“ osnovana je 1802. godine i najstarija je vojna akademija u Sjedinjenim Američkim Državama te ujedno najprestižnija vojno-obrazovna institucija ove vrste u svijetu.
*Ova oznaka ne utiče na poziciju ili status i u skladu je s Rezolucijom 1244/99 Vijeća sigurnosti UN-a i Mišljenjem Međunarodnog suda pravde o Kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.