open-navfaktor-logo
search
Uređaji u skladištu
Kadribegović: Garancija za respiratore je 24 mjeseca, učinit ćemo sve da ih stavimo u funkciju
Nakon što ih nisu uspjeli staviti u funkciju u Kantonalnoj bolnici Goražde i Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu kako bi pomogli u borbi protiv koronavirusa, 100 respiratora koje je iz Kine uvezla Srebrena malina ostaju u skladištu.
29.10.2020. u 10:45
get url
text

VEZANI TEKST - Obustavljena je instalacija respiratora iz Kine, u pitanju je sistemska greška na uređajima

Koji je naredni korak Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ)?

- Pokušat ćemo ustanoviti o kojem se tačno tehničkom problemu radi, odnosno dovesti uređaje u stanje da se mogu verifikovati. Iz beogradske firme Profesional Medic, koja je počela instalirati respiratore, kazali su mi da će stupiti u kontakt sa kineskim proizvođačima. Beograđani nisu jedini koji bi mogli raditi na osposobljavanju uređaja, imamo još nekih opcija, ali više od toga ne mogu kazati u ovom trenutku – rekao je Mustafa Kadribegović, v. d. direktora FUCZ-a.

Šta ukoliko se ne bude mogao riješiti ovaj problem? Da li će se možda ići prema Kinezima da vrate novac?

- Nijedno medicinsko sredstvo koje ne prođe verfikaciju ne može se dodijeliti zdravstvenim ustanovama. Ovi respiratori imaju dozvolu za evropsko tržište, tako da nam nije jasno otkud problem. U jednom članu ugovora sa dobavljačem navodi se da je garancija 24 mjeseca, dok proizvođač daje garanciju od 12 mjeseci. Prema tome ćemo se mi i odrediti. No, sačekajmo da vidimo da li će se uređaji uspjeti staviti u funkciju – ističe Kadribegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.