open-navfaktor-logo
search
Spreman za sud
Kajganić ne smije reagirati, Dodik ponovo čini krivično djelo: Nije bio genocid u Srebrenici, kaznite me
Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik je i na današnjoj press konferenciji u Banjoj Luci negirao genocid u Srebrenici.
11.04.2023. u 15:19
get url
text

Na određeni način bacio je rukavicu u lice Milanka Kajganića, glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, pozvavši nadležne institucije da ga procesuiraju.

- Ne znam šta vam više treba. Dakle, nije bio genocid u Srebrenici, ne prihvatamo da je to kvalifikacija koja se može održati. Izvolite, procesuirajte Milorada Dodika. Spreman sam da se pojavim na svakom vašem sudu - poručio je Dodik.  

Govoreći o predmetima koji su otvoreni protiv njega zbog negiranja genocida, Dodik je kazao da ne izbjegava procesuiranje.

- Ja to i radim da budem procesuiran, okej? Ja to smatram dijelom svog političkog rada. Kako da se nešto desilo, a braniš nekome da ima svoj stav o tome, to nema nigdje na svijetu - rekao je Dodik.

On je imao čitavo izlaganje na ovu temu, pa je rekao:

VEZANI TEKST - Kajganić: Za negiranje genocida nije podignuta nijedna optužnica, teško je dokazati postojanje krivičnog djela

- Nije bio genocid u Srebrenici, ne prihvatamo tu kvalifikaciju. Spreman sam da se pojavim na svakom sudu. Ja to veoma svjesno govorim i na bazi onoga što sam čitao i bazi onoga što su stručnjaci ovdje napisali, čitav jedna zbornik. Inzko nije imao pravo da nametne taj zakon, koji je rekao ići ćeš u zatvor. Dakle, nije bio genocid u Srebrenici, izvolite, procesuirajte me. Ja ne smijem da dozvolim da ovaj narod bude ušutkan i da mu se namjeste netačne kvalifikacije. Ako je iko kroz historiju stradao od genocida, onda je to srpski narod – histerisao je Dodik na konferenciji za medije. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.