open-navfaktor-logo
search
Sve po zakonu ili nije
Kako je Dom Nahorevo postao dom za SDP-ovce: Od (ne)zakonitog direktora do zapošljavanja rodbine
Ured za brobu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo je tokom 2021. godine bavio se slučajem imenovanja direktora KJU Dom za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i drugih osoba. Do danas ovaj slučaj je ostao nerazjašnjen. 
22.12.2022. u 14:42
get url
text

Nakon pregleda i analize relevantne dokumentacije i podataka, Ured je zaključio da Upravni odbor Doma u Nahorevu prilikom izbora i imenovanja Hazima Durmiševića, direktora ove ustanove, nije mogao iz raspoložive dokumentacije nesporno utvrditi da on posjeduje traženi radni staž, što predstavlja koruptivni rizik o čemu je Ured obavijestio resorno ministarstvo, radi znanja i daljeg razmatranja, te prevencije eventualnih budućih nepravilnosti. Međutim, uprkos tome Durmišević i danas obnaša funkciju direktora Doma u Nahorevu.

VEZANI TEKST - Konkurs za prijem u radni odnos nije ni objavljen, a već se zna da će imati prednost članovi ove stranke

Dana 6. oktobra 2019. godine kada je tadašnja socijalna radnica Doma Amela Gostevčić, ujedno i članica SDP-a Vogošća, preuzela funkciju v. d. direktora, u dogovoru sa unaprijed odabranim budućim direktorom i članom SDP-a Vogošća Hazimom Durmiševićem koji je započeo mandat 14. novembra 2019. godine stranački je isplanirano da upravo Amela Gostevčić po dolasku Hazima Durmiševića postane šef Službe unutar ustanove kako bi se nagradila za poslušnost ovoj stranci što je stranački i realizirano, a o čemu smo i ranije pisali.

Tog 14. novembra 2019. godine direktor Hazim Durmišević, prema nalazu Ureda za borbu protiv korupcije, sa tadašnjim SDP-ovim Upravnim odborom potpisao je Ugovor u kojem je otkrivena sistemska korupcija u vidu sklapanja nezakonitog ugovora u kojem je utvrđeno da je direktor Hazim Durmišević pokušao između ostalog pribaviti sebi nezakonitu imovinsku korist (otpreminu) kao i pravo da nakon isteka perioda imenovanja bude raspoređen na odgovarajuće radno mjesto u ustanovi bez provođenja konkursne procedure i poštivanja Uredbe Vlade Kantona Sarajevo o postupku prijema u radni odnos.

VEZANI TEKST - Sarajevo: Koji direktori u kantonalnim ustanovama još nezakonito obnašaju svoje funkcije?

Ovim potezom direktor Durmišević pokušao je oštetiti Ustanovu i budžet Kantona Sarajevo, navedeno je tad iz Ureda za borbu protiv korupcije i isto je potvrđeno i u Analizi antikorupcijskog okruženja u javnom sektoru Kantona Sarajevo iz decembra 2020. godine na stranicama 115. i 116.

U februaru 2020. godine v. d. direktorica Amela Gostevčić i zvanično postaje šef Službe socijalnog zbrinjavanja unutar ustanove kako je ranije i dogovoreno u znak lojalnosti stranci za stvaranje uvjeta za dolazak tada 62-godišnjeg stranačkog kolege Hazima Durmiševića.

Tada je Ured za borbu protiv korupcije zaprimio prijavu u vezi s provođenjem konkursne procedure za radno mjesto šef Službe socijalnog zbrinjavanja, zbog čega je Ured inicirao da Kantonalna uprave za inspekcijske poslove KS izvrši inspekcijski nadzor. Međutim, kako nam je rečeno iz Ureda, Kantonalna uprava im je saopćila da tokom nadzora nisu utvrđene nepravilnosti.

VEZANI TEKST - Mandat Fortine vlade: Vakcinisanje u kabinetu, afera "Tata", golotinja na trgu, nezakonita imenovanja...

Za vrijeme vlade Marija Nenadića, direktor Durmišević biva razriješen funkcije da bi povratkom SDP-a na vlast ponovo bio imenovan na mandatni period od četiri godine u 64. godini života, dana 13. jula 2021. godine.

Direktor Durmišević je u obilazak ustanove doveo donedavnog predsjednika SDP-a Vogošća Fuada Abaspahića, kandidata za Parlament FBiH ispred SDP-a na proteklim izborima.

Prema nezvaničnim informacijama, Durmišević je podijelio Službe za servisne usluge i ishranu korisnika na dvije službe i to na Službu za skladišne poslove, nabavke i ishranu korisnika i Službu za servisne usluge, s ciljem zapošljavanja novih stranačkih kolega.

Između ostalog, u oktobru ove godine u Dom je zaposlen Ermin Šehović. Prema nezvaničnim informacijama, Šehović je navodno brat bivše v. d. direktorice, a sada šefice Službe socijalnog zbrinjavanja i članice Upravnog odbora Amele Gostevčić.

Da situacija bude još zanimljivija, Šehović je po zanimanju doplomirani sociolog istraživač, a radi na poziciji stručni saradnik za servisne usluge, koja po sistematizaciji podrazumijeva da Šehović "obavlja sve stručne i tehničke poslove vezane za tekuće održavanje objekta, tekuće održavanje opreme i sredstava za rad, obavlja sve stručne i tehničke poslove vezane za rad postrojenja za zagrijavanje objekta i dr., vodi evidenciju i planira servisne intervale za održavanje postrojenja u kotlovnici, agregatskoj stanici i dr.".  Postavlja se pitanje kako je sociolog-istraživač uopće dospio na ovakvo radno mjesto?

Osim toga, Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom je vršeći aktivnosti u postupku revizije diploma zaposlenih u javnom sektoru, protiv dva zaposlenika KJU Dom za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i drugih osoba, podnio krivične prijave zbog postojanja indicija o počinjenju krivičnog djela krivotvorenje isprave, odnosno zbog postojanja osnova sumnje da su prilikom prijema u radni odnos u navedenu ustanovu predali diplome, čija vjerodostojnost, u postupku provjere, nije mogla biti potvrđena, kazao je za Faktor šef Ureda Erduan Kafedžić.

Od resorne ministrice Ivane Prvulović zatražili smo objašnjenje zašto Hazim Durmišević i dalje obnaša funkciju direktora Doma.

- Ministarstvo za rad, socijalnu politiku raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo zaprimilo je informaciju od Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS koja se odnosi na proceduru izbora i imenovanja direktora KJU Dom za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i drugih osoba. Informacija se odnosila na dostavljenu dokumentaciju koja, prema mišljenju Ureda, nije do kraja precizno utvrdila propisane uvjete za imenovanje direktora u ustanovu iz oblasti socijalne zaštite. 

Upravni odbor ustanove je nadležan da provodi proceduru izbora i imenovanja direktora i da imenuje Komisiju koja utvrđuje listu kandidata koji ispunjavaju uvjete konkursa. Upravni odbor potom donosi Odluku o imenovanju direktora nakon provedene konkursne procedure i dostavlja je nadležnom ministarstvu koje odluku prosljeđuje Vladi Kantona Sarajevo na nadležno postupanje. Bitno je istaći da predmetni dopis Ureda nije utvrdio nepravilnost, već postojanje određenog rizika do kojeg može doći paušalnom ocjenom dokaza. 

U vezi sa tim, ovo ministarstvo u saradnji sa Vladom Kantona Sarajevo i Uredom za borbu protiv korupcije poduzima korake kako bi se utvrdili jedinstveni kriteriji na osnovu kojih bi se jasno utvrdile procedure izbora i imenovanja direktora u javnom sektoru na teritoriji Kantona Sarajevo kako bi se mogućnost koruptivnog rizika značajno umanjila i preduprijedila sva paušalna tumačenja dostavljenih dokaza i unificirale procedure, istovremeno poštujući specifičnosti svake oblasti koja se reguliše - stoji u odgovoru kojeg potpisuje Eldin Šarić, šef odjeljenja za nadzor u Ministarstvu za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS.

Ko su članovi UO ove ustanove

Predsjednica Upravnog odbora, ujedno i članica Glavnog odbora SDP-a zove se Ladina Kolenda, šefica Službe socijalnog zbrinjavanja Amela Gostevčić nagrađena je članstvom u Upravnom odboru povratkom "Trojke" na vlast zajedno sa šeficom Službe pravnih i kadrovskih poslova Ajšom Fazlić-Mušović, koja je prema nezvaničnim informacijama u prvom mandatu direktora Durmiševića u ustanovu navodno zaposlila svoju tetku, a u drugom nedavno još jednog člana porodice Suada Čolića koji je radni odnos započeo na radnom mjestu recepcionara, nakon čega je prebačen na radno mjesto skladištar sa ugovorom na neodređeno.

VEZANI TEKST - Priče kruže, šta je istina: Koji su SDP-ovci uhljebljeni kod Magode u Turističkoj zajednici KS?

Još jedna članica SDP-a Enda Pavić-Pečenković ima mandat u Upravnom odboru kojeg je preuzela nešto kasnije, a bila je kandidat ove stranke za Skupštinu Kantona Sarajevo na proteklim izborima.

Da li se ovako evidentna stranačka okupacija jedne kantonalne javne ustanove uklapa u čuveni "Sporazum o prioritetima Skupštinske većine 21-22" koji je potpisala "Trojka" pri preuzimanju vlasti u Kantonu Sarajevo gdje je naglašena u principima djelovanja: "Zaštita javnih ustanova, institucija, zavoda i firmi od stranačke kontrole i stranačkog upravljanja uz uspostavu stručnosti i etičnosti kao osnovnih kriterija"?

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.