open-navfaktor-logo
search
Izašla iz sale
Kako je NiP-ovoj Miji Karamehić-Abazović iznenada "pozlilio" kad je trebala glasati za smjenu Nešića
AUTOR: E. G.
21.06.2024. u 12:15
get url
text
Mia Karamehić-Abazović
Mia Karamehić-Abazović
Nenad Nešić, ministar sigurnosti u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, dobio je jučer na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH priliku da provocira zastupnike koji su predložili njegovu smjenu, da relativizira zločin genocida u Srebrenici, da vrijeđa i ponižava.
Sve u svemu degutantan nastup državnog ministra, kao što je uostalom bilo i njegovo pričanje viceva o žrtvama genocida, zbog čega su zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA) i pokrenuli pitanje njegove smjene. 
Nešić je jučer na sjednici bio onaj političar kakvog ga znamo iz vremena i prije nego je postao ministar. Ali za razliku od sjednice kada je trebalo izglasati takvog Nešića za ministra, na jučerašnjoj kada ga je trebalo smjenjivati, nekima je "pozlilo".  
Mia Karamehić-Abazović, zastupnica Naroda i pravde (NiP), na sjednici je imala zamjerke na SDA-ovu inicijativu da se Nešića smijeni. Rekla je da inicijativa "nije nužno motivirana ispravnim razlozima". Drugim riječima, zastupnica sumnja da SDA ima neku drugu skrivenu namjeru pri zahtjevu za smjenu Nešića, a ne to što se ministar grubo ismijavao sa žrtvama genocida.
Kojim je ispravnim razlozima Karamehić-Abazović bila svojevremeno motivirana da glasa za imenovanje Nešića?!
U toku svoga izlaganja ipak je rekla da će glasati za smjenu Nešića.
Međutim, u momentu kada se glasalo za smjenu, Karamehić-Abazović nije bila u sali. Uslijedile su u javnosti prozivke na njen račun, a zastupnica je na društvenim mrežama napisala kako joj je baš tad pozlilo, pa je morala napustiti salu. 
- Današnja rasprava (u kojoj sam podržala smjenu Nešića) bila je toliko strašna da mi je od nje pozlilo. Zato sam izašla iz sale. To ne razumiju samo politički paraziti, dno botovske kaljuže i zlobnici koji nisu iskusili ratne traume. Mala je razlika između takvih i Nešića - drsko je poručila NiP-ovka svima koji su je kritizirali ili samo postavljali pitanje. 
Malo ko od prisutnih u sali Parlamenta BiH nije iskusio ratne traume, malo ko od građana BiH koji su gledali sjednicu i čitali u medijima nije iskusio ratne traume, malo ko od novinara koji su pratili sjednicu nije iskusio ratne traume... Ipak, nikome nije pozlilo zbog rasprave o Nešićevoj smjeni. Osim zastupnici Karamehić-Abazović. 
Nešić, kao što rekosmo, isti je onaj političar kakav je bio i prije imenovanja za ministra. Žestoke rasprave su se vodile i kada je predložen za ministra, ali zastupnici Karamehić-Abazović želudac je nekako izdržao sve to i podigla je ruku za njegovo imenovanje. Izdržala je čak i kada je njen stranački šef Elmedin Konaković nazvao Nešića "najboljim kadarom od ministara iz RS-a".
"Iscrpljena" od podržavanja Nešića naprosto više nije izdržala i prilikom smjene je izašla. Ako se vi sad usudite zdravorazumski upitati zašto je nije bilo u sali, jer niste informirani da ju je baš tad "potjeralo" na toalet, znajte da ste "dno botovske kaljuže". Čak i da ne sumnjate ni najmanje kako joj je stvarno pozlilo, već naprosto pitate, vi ste i dalje "dno botovske kaljuže".
Karamehić-Abazović, koja se voli predstavljati i kao borkinja za jednakopravnost žena, ranije je glasala protiv smjene ministra Staše Košarca (SNSD). Košarac, ako ni zbog čega drugog, morao je biti smijenjen, da ne kažemo da nije trebao biti ni imenovan, zbog vrlo ozbiljnih optužbi bivše supruge za porodično nasilje. 
Kako se glasalo pri smjeni Nenada Nešića
Ispod obrazloženje Mije Karamehić-Abazović zašto nije glasala za smjenu Nešića i komentari korisnika mreže X, uz napomenu da nije tačno da su imena zastupnika koji su van sale i onih koji su suzdržani u sivom kružiću, kako to zastupnica objašnjava pratiocima na X-u. Suzdržani su na bijelom kružiću, sivi nisu prisutni, zeleni su glasali za, crveni protiv. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.