open-navfaktor-logo
search
Trojkini dušebrižnici
Šteti li mentalnom zdravlju građana rasprava o Nešićevoj smjeni ili sama činjenica da je imenovan za ministra?
AUTOR: E. G.
20.06.2024. u 16:56
get url
text
Rasprava o inicijativi za smjenu Nenada Nešića, ministra sigurnosti u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, danas u Zastupničkom domu BiH na momente je bila burna. Ali, ništa manje burne nisu bile ni reakcije na samo spominjanje imenovanja Nešića za državnog ministra, pa je ipak dobio podršku.
Usred rasprave o Nešićevoj smjeni Saša Magazinović, šef Kluba SDP-a u Zastupničkom domu BiH, zatražio je pauzu od 15 minuta, a potom je taj zahtjev i obrazložio.
- Tražili smo pauzu u nadi da će klubovi međusobno porazgovarati i o tome kako ovakva rasprava koja ide u direktnom prijenosu utječe na mentalno zdravlje ljudi koji ovo gledaju. Ovdje je i prije sjednice bilo jasno kako će ko glasati. Imajući to u vidu ova rasprava je, što se tiče ishoda glasanja, besmislena. Svi znamo kako ćemo glasati - obrazložio je Magazinović zahtjev za pauzu.
Mogućnost narušavanja mentalnog zdravlja građana i vrijeđanje inteligencije građana, ponižavanje građana, nije bila tema koalicije Trojka kada su spremno, bez imalo zadrške, izglasali Nenada Nešića za ministra. A razloga za promisliti o tome bilo je više nego dovoljno.
Naime, Nešić Trojki iz koje dolazi i zastupnik Magazinović, nije bio nikakva nepoznanica, kao što uostalom nije bio nepoznanica cjelokupnoj bh. javnosti. Od Nenada Nešića se upravo moglo i očekivati da će negirati genocid u Srebrenici i to iz fotelje državnog ministra, pa i da će pričati viceve o žrtvama genocida. Nešiću se, bar u medijima, pripisivalo i "drugovanje" sa ljudima iz kriminalnog miljea, a bio je poznat i po raznim drugim ekscesima.  
Sve to nije spriječilo Trojku da zarad ulaska u vlast podrži imenovanje čak i takvog Nešića, dok je Elmedin Konaković (NiP), otišao i korak dalje. 
- Nešić je najbolji kadar od ministara iz RS-a - ustvrdio je tada Konaković. 
Članovi Trojke tokom rasprave o Nešićevoj smjeni danas su dali skroman doprinos. Na osnovu svega može se zaključiti da je "savjet" Magazinovića više bio pokušaj da se ne talasa previše i ne nanosi šteta vladajućoj koaliciji, nego je bio briga za mentalno zdravlje građana. Da se o tome vodilo računa, Nešić nikada ne bi bio ni imenovan. 
U jednom je Magazinović bio u pravu - da se i prije sjednice znalo kako će ko glasati. Stoga, upitno je da li bi zastupnici Trojke glasali za Nešićevu smjenu danas da je kojim slučajem postojala entitetska većina iz RS-a ili bi smislili već neki izgovor. Osmislili su izgovor i za ostanak na sastanku na kojem je Milorad Dodik psovao genocid. Prije će biti da bi se ponovila situacija kao i sa glasanjem za smjenu ministra Staše Košarca. Tada su opozicioni zastupnici iz RS-a bili za Košarčevu smjenu, što je bilo dovoljno za entitetsku većinu, ali nije bilo opće većine u Zastupničkom domu, jer je Trojka bila protiv smjene. Znajući da neće biti entitetske većine Trojka si je danas mogla priuštiti da podrži SDA-ovu inicijativu za smjenu Nenada Nešića. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.