open-navfaktor-logo
search
Izbor rukovodstva
Kako su glasali Bošnjaci u Skupštini KS: Čelik dobio 17 glasova, Nikšić predložio sam sebe
Smjena aktuelnog člana Kolegija Skupštine KS iz reda bošnjačkog naroda Elmedina Konakovića, te imenovanje Mirze Čelika na njegovu poziciju, na dnevnom je redu sutrašnje hitne sjednice
27.12.2019. u 15:36
get url
text

Klub zastupnika iz reda bošnjačkog naroda u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) je na današnjoj sjednici birao kandidata za novog člana Kolegija Skupštine KS.

Bit će to zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) Mirza Čelik, za kojeg je glasalo 17 zastupnika. S druge strane, nezavisni zastupnik Damir Nikšić je predložio sam sebe, a njegov je izbor podržalo devet zastupnika.

Smjena aktuelnog člana Kolegija Skupštine KS iz reda bošnjačkog naroda Elmedina Konakovića, te imenovanje Mirze Čelika na njegovu poziciju, na dnevnom je redu sutrašnje hitne sjednice, koju je za 12.00 sati zakazala dopredsjedavajuća Skupštine KS Smiljana Viteškić (SDA).

Konaković je do danas obnašao dužnost predsjedavajućeg Skupštine KS, ali je odlučio da sam sebe smijeni, te da na svoju poziciju, suprotno odredbama Poslovnika, imenuje svoju stranačku kolegicu iz Naroda i pravde Danijelu Kristić.

Inicijativa za smjenu Konakovića, ali i aktuelnog saziva Vlade KS, pokrenuta je nakon formiranja nove skupštinske većine, koju, pored SDA, čine zastupnici Demokratske fronte, SBB-a i BOSS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.