open-navfaktor-logo
search
Samo otrpjeti
Kakve su sankcije za ministre koji prije imenovanja dostave netačan imovinski karton?
Novoimenovani ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić u izjavi o imovinskom stanju koju je popunio prije preuzimanja ministarske pozicije nije naveo da posjeduje nekretnine u Srbiji zajedno sa suprugom Majom. 
03.02.2023. u 11:00
get url
text

VEZANI TEKST - Kako su provjeravani članovi Vijeća ministara: Ministar sigurnosti trenutno bez dozvole za pristup tajnim podacima

- U upitniku nigdje ne piše imovina bračna, nego piše imovina koja se vodi na vama - kazao je Nešić na upit Centra za istraživačko novinarstvo.

Zbog iste teme kontaktirali smo Nešića, ali on nije bio raspložen za razgovor.

- Bez komentara - glasio je kratak odgovor državnog ministra. 

I ranije je bilo slučajeva da imenovani na državne funkcije izostave koji "detalj" u svom imovinskm kartonu. No ne trebaju da brinu. Osim što će se njihovo ime provlačiti nekoliko dana kroz medije, a to im nije teško izdržati, nemaju razloga za stres.

Dževad Mahmutović, profesor Pravnog fakulteta u Tuzli 

- Ne postoje nikakve sankcije zakonom propisane za one koji ne prijave u potpunosti svoju imovinu prije imenovanja. To je jednostavno tako. Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) provjerava samo ono što je dostavljeno - kaže za Faktor Dževad Mahmutović, profesor Pravnog fakulteta u Tuzli i donedavni zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH. 

VEZANI TEKST - Nešić: Imam dozvolu za oružje, nemam Sky aplikaciju, nadležni neka se bave novinarima koji pišu o meni

Istina, postoji mogućnost da se pokrene određeni postupak unutar Vijeća ministara, ali s obzirom na njegov sastav, to nije realna opcija.

- Odgovornost je na predsjedavajućoj Vijeća ministara Borjani Krišto. Ona ima zakonsku mogućnost da propituje Nešićevo imenovanje zbog sporne imovinske kartice, ali to se naravno neće desiti.

Postupak može biti pokrenut i u Parlamentarnoj skupštini BiH. Međutim, znamo ko tamo ima većinu tako da i ta mogućnost otpada - istakao je Mahmutović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.