open-navfaktor-logo
search
Niz kritika i nedoumica
Kako su provjeravani članovi Vijeća ministara: Ministar sigurnosti trenutno bez dozvole za pristup tajnim podacima
Niz kritika proteklih dana upućen je na račun kompetentnosti i integriteta pojedinih novih članova Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, a pitanje koje se provlačilo kroz cijelu sjednicu Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, kada su i imenovani, bilo je kako su neki uopće prošli provjere.
30.01.2023. u 20:48
get url
text

VEZANI TEKST - Žestoka rasprava o kandidatima za ministre i zamjenike: Spominjani divlji fakulteti, Kaligulin konj, upitne sigurnosne provjere

Zastupnici opozicije spominjali su da neki od ministara imaju pravosnažne presude za krivična djela, da se neki vežu sa Sky aplikaciju, porodično nasilje...

Ministar odbrane BiH Zukan Helez je pravosnažno osuđen u maju prošle godine na uvjetnu kaznu zatvora od devet mjeseci zbog davanja lažnog iskaza, ali koja se neće izvršiti ukoliko on u naredne dvije godine ne počini novo krivično djelo. Protiv ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića vođena je istraga za krivična djela nezakonito postupanje u privrednom poslovanju i falsifikovanje isprave, a mediji su objavili da je svojevremeno u Srbiji presuđen zbog napada na službeno lice i da je dio kazne platio. U javnosti ga se povezivalo sa Sky aplikacijom, što je on negirao.

Kao sporno se spominjalo i ime ministra finansija i trezora BiH Zorana Tegeltije koji je, prema navodima, presudom Osnovnog suda u Banjoj Luci pravosnažno osuđen na uvjetnu kaznu zatvora od pet mjeseci zbog nesavjesnog rada u službi.

Šta se sve provjerava

Provjere kandidata za ministre i zamjenike ministara u Vijeću ministara BiH po Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine i Zakonu o Vijeću ministara BiH vrše Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

Kako nam je pojašnjeno u CIK-u, oni provjeravaju da li se kandidat nalazi na centralom biračkom spisku, da li može obavljati funkciju u smislu nespojivosti funkcija, te da li je na izdržavanju kazne koju je mu je izrekao Međunarodni sud za ratne zločine za bivšu Jugoslaviju, da li je pod optužnicom tog suda i da li je na izdržavanju kazne koju je izrekao Sud Bosne i Hercegovine i drugi sudovi na području BiH.

- Što se tiče eventualnih presuda i osuda, to mi ne radimo – dodali su iz CIK-a.

Odgovore na pitanja šta tačno SIPA provjerava, šta je za njih eliminatorno da neki kandidat ne prođe provjere i da li se tako nešto i dešavalo, uputili smo SIPA-i i očekujemo odgovore.

Ali prema prema Zakonu o Vijeću ministara BiH, SIPA provjerava istinitost informacija koje su dostavili kandidati.

- Nijedna odredba ovog stava neće se tumačiti, ni direktno ni indirektno, tako da se na bilo koji način ili u bilo kojoj formi proširuju nadležnosti SIPA-e u sprečavanju, otkrivanju i istraživanju krivičnih djela i / ili da se na neki drugi način SIPA ovlašćuje da obavlja druge zadatke ili nadležnosti osim onih koji se strogo odnose na provjeravanje tačnosti podataka koji se dostavljaju na osnovu ovog stava – dodaje se u Zakonu o Vijeću ministara BiH.

A informacije koje kandidati dostavljaju u potpisanoj izjavi na obrascu koji propisuje CIK su podaci o stručnoj spremi i ranije dužnosti, da li je protiv kandidata izrečena kazna za krivično djelo, da li je protiv njega potvrđena optužnica, podaci o aktivnosti od januara 1992. do decembra 1995, podaci o imovinskom stanju, pristanak da SIPA provjeri istinitost informacija.

Zakon o Vijeću ministara BiH

Dio Zakona o Vijeću ministara BiH

Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u bh. Parlamentu, istakao je da je riječ o manjkavosti procedura jer SIPA provjerava samo da li su istinite činjenice koje su date u izjavi pa i ako je kandidat naveo da je protiv njega izrečena pravosnažna presuda.

Pristup tajnim podacima

- Ono što bi trebalo jeste da SIPA i OSA urade dubinsku provjeru za svakog kandidata, ko je, šta je, kakve su mu navike, komunikacije, da li je imao kontakte s grupama iz drugih zemalja, ima li kredite. Zato je potrebno izmijeniti zakon – istakao je Mehemdović.

Milan Dunović, zastupnik DF-a, pak je naglasio da je mnogo ozbiljniji problem od provjera SIPA-e taj što očito nije izvršena sigurnosna provjera ministra sigurnosti Nenada Nešića kako bi dobio dozvolu za pristup tajnim i vrlo tajnim podacima, što je pitanje koje će postaviti sutra na sjednici Zastupničkog doma.

VEZANI TEKST - Nešić: Imam dozvolu za oružje, nemam Sky aplikaciju, nadležni neka se bave novinarima koji pišu o meni

Ukazao je da je Zakon o zaštiti tajnih podataka propisao da je ta provjera trebala biti izvršena prije imenovanja, da provjeru vrši OSA i ona traje tri mjeseca, ali da prethodno neko mora podnijeti takav zahtjev OSA-i, a to je predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto ili predsjedavajući Zastupničkog doma PSBiH Denis Zvizdić.

- Suština problema je to što je za ministra sigurnosti imenovan čovjek koji vjerovatno ne može dobiti dozvolu za pristup tajnim i vrlo tajnim podacima, a on treba da potpisuje dozvole drugima, uključujući ministru odbrane (Zukan Helez) nakon što i njega provjeri OSA. Sada se može doći u situaciju da niko drugi ne može dobiti tu dozvolu i onda može biti ugrožen rad obavještajno-sigurnosnog sektora, saradnja Ministarstva sigurnosti sa NATO-om i tako dalje – naglasio je Dunović.

Dodao je da je Nešić u jednoj emisiji nedavno kazao da će sada pokrenuti pitanje dozvole.

Naši sagovornici nisu mogli reći da li su tadašnji kandidati, a sadašnji ministri, i napisali da li je protiv njih potvrđena optužnica ili izrečena kazna za krivično djelo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.