open-navfaktor-logo
search
Utvrđena neusklađenost
Kakvu smo hranu jeli prošle godine; Hajrić: Višak pesticida najčešće u citrusima i ovom voću
Višegodišnji prosjek analiziranih uzoraka hrane pokazuje da oko 95 posto svih uzoraka zadovoljava propisane parametre - navodi direktor Agencija za sigurnost hrane
AUTOR: Autor: A.G.-Z.
23.04.2024. u 07:35
get url
text
Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine svake godine provodi analizu kvalitete hrane koju jedemo. Direktor Agencije Džemil Hajrić kazao je za Faktor da je prošle godine urađeno ukupno 2.839 laboratorijskih analiza na prisutnost ostataka pesticida.
Utvrđeno je da 20 (0,70 posto) uzoraka nije u skladu sa važećim propisima, a najčešća neusklađenost utvrđena je u kategorijama "Voće i njegovi primarni proizvodi" (14 neodgovarajućih uzoraka) i "Skrobno korijenje i gomolji" (jedan neodgovarajući uzorak).
- Najčešće utvrđena nesuklađenost u pogledu nedozvoljene količine ostataka pesticida, kada se radi o voću su citrusi te jabučasto i koštuničasto voće - kazao je Hajrić.
Napominje da je riječ o rezultatima laboratorijskih analizama hrane prikupljenim u svrhu procjene rizika te da iste uključuju uzorke hrane u svim fazama proizvodnje, prerade, obrade i distribucije, odnosno ne radi se isključivo o uzorcima hrane koji su bili dostupni krajnjem potrošaču. 
- Usporedbom rezultata laboratorijskih analiza hrane koje su najpouzdaniji pokazatelj zdravstvene ispravnosti i kvalitete hrane evidentno je da građani Bosne i Hercegovine konzumiraju približno jednaku hranu, kao i građani zemalja u našem susjedstvu i Jugoistočnoj Evropi.
Višegodišnji prosjek analiziranih uzoraka hrane pokazuje da oko 95 posto svih uzoraka zadovoljava propisane parametre - naveo je Hajrić.
Iz Agencije navode da hrana iz uvoza koja se stavlja na tržište BiH podliježe službenim kontrolama zdravstvene ispravnosti i higijene nadležnih inspekcijskih tijela na granici prilikom uvoza, a sva hrana na tržištu, bez obzira na to da li je domaća ili uvozna, također podliježe službenim kontrolama koje provode mjerodavna inspekcijska tijela... 
Također, na temelju prikupljenih i obrađenih podataka objavljenih u Izvještaju o rezultatima provedenih laboratorijskih analiza hrane, pojavi i kretanjima oboljenja čiji je uzrok / put prijenosa hrana i prijavljenim slučajevima zoonoza na području BiH u 2022. registrirano je ukupno 827 slučajeva obolijevanja gdje je hrana potvrđena kao uzrok / put prijenosa i to: Salmonellosis 95 slučajeva, Enterocolitis 446, te Toxiinfectio alimentaris 286 oboljelih. 
- Promatrano u apsolutnim brojevima, a uzimajući u obzir broj stanovnika, razvijenost prehrambene industrije i veličinu naše zemlje, laboratorija za kontrolu hrane u BiH ima sasvim dovoljno.
Međutim, treba uzeti u obzir kapacitete, vrstu i opseg laboratorijskih analiza koje one provode, kao i broj akreditiranih laboratorijskih metoda koje su uvele laboratorije.
 U skladu sa pretpristupnim obavezama BiH, a na temelju Izvještaja o napretku koja priprema Evropska komisija, naša zemlja treba ubrzati pripreme za nacionalne referentne laboratorije, putem daljeg usklađivanja s pravnom stečevinom EU-a, a prije svega povećanjem broja akreditiranih laboratorijskih metoda koje se koriste u higijenskoj, veterinarskoj i fitosanitarnoj kontroli, analizi hrane za ljude i životinje - pojasnio je direktor Agencije za sigurnost hrane.  
Agencija je u proteklom razdoblju, kroz međunarodne projekte, osigurala nabavku laboratorijske opreme ukupne vrijednosti 2,1 miliona maraka te omogućila specijalizirane obuke laboratorijskog osoblja.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.