open-navfaktor-logo
search
A građani čekaju
Kasni uplata za vakcine protiv COVID-19: Ko je kriv, Federalno ministarstvo zdravstva dalo pojašnjenje
Vijeće ministara BiH pozvalo je danas Vladu Federacije BiH da predviđeni dio novca za nabavku vakcine protiv COVID-19 u okviru COVAX mehanizma što prije uplati, s obzirom da su ranije svoje finansijske obaveze završile vlade RS-a i Brčko Distrikta BiH.
16.12.2020. u 16:32
get url
text

Tim povodom oglasilo se Federalno ministarstvo zdravstva. 

- Federalno ministarstvo zdravstva je u petak, 11.12.2020. zaprimilo akt Ministarstva civilnih poslova BiH od 10.12.2020. u kojem je po prvi put obaviješteno da je za uplatu kompletnog iznosa preostalih sredstava za nabavku vakcina putem Instrumenta za globalni pristup vakcini protiv bolesti COVID-19 (COVAX mehanizam) krajnji rok 15.12.2020.godine.

Kako je navedeno u ovom aktu, Ministarstvo civilnih poslova BiH je obaviješteno od strane Globalne alijanse za vakcinaciju (GAVI), koja upravlja COVAX mehanizmom, aktom od 07.12.2020. o krajnjem roku za plaćanje preostalih sredstava, a to je 15.12.2020. godine te da ukoliko sredstva ne budu uplaćena u zadatom roku, GAVI neće rezervirati doze vakcina za BiH kod proizvođača u prvom krugu narudžbi. Navodimo da je već ranije uplaćen avans za nabavku vakcina iz sredstava Budžeta Federacije BiH u iznosu od 2.124.800 KM, po Instrukciji Ministarstva civilnih poslova BiH - stoji u saopćenju Federalnog ministarstva zdravstva. 

Istog dana kada su dobili dopis Ministarstva civilnih poslova BiH, (11. decembar), navodi se dalje u saopćenju, Federalno ministarstvo zdravstva je uputilo prema premijeru Federacije BiH, dopremijerima i federalnoj ministrici finansija zahtjev za iznalaženje rješenja za plaćanje preostalog iznosa u od 11.564.738,92 KM, a čiji je krajnji rok 15.12.2020.godine.

- Dana 14.12.2020. godine smo dobili odgovor Federalnog ministarstva finansija u kojem predlažu da sačinimo Informaciju prema Vladi Federacije BiH, što je ovo ministarstvo i učinilo tražeći da se osiguraju navedena finansijska sredstva, te je o istoj Vlada FBiH raspravljala 15.12.2020. godine. Vlada Federacije BiH nije iznašla mogućnost za osiguranje potrebnih finansijskih sredstava u navedenom kratkom roku te je zaključeno da su navedena sredstva planirana u Budžetu Federacije za 2021. godinu te će moći biti uplaćena nakon usvajanja Budžeta FBiH za 2021.

VEZANI TEKST - Vijeće ministara pozvalo Vladu FBiH da uplati novac za vakcine protiv COVID-19

Napominjemo da je obavezu davanja finansijske garancije po Ugovoru sa GAVI-em koji je potpisala ministrica civilnih poslova na temelju odluke Vijeće ministara BiH, preuzela država Bosna i Hercegovina. Također, Sporazumom o međusobnim pravima i obavezama u vezi nabavke vakcina putem mehanizma za Globalni pristup vakcinama za sprječavanje COVID-19 (COVAX) koji je potpisan između ministrice civilnih poslova BiH, entiteskih ministara zdravstva, te šefa Odjela za zdravstvo i druge usluge Brčko Distrikta, nije utvrđen rok za osiguranje finansijske garancije - stoji u saopćenju. 

Na kraju, ističu da je Federalno ministarstvo zdravstva pravovremeno poduzelo aktivnosti iz svoje nadležnosti kako prema Ministarstvu civilnih poslova BiH, tako i prema Vladi Federacije BiH obavijestivši je u najbržem roku, odnosno isti dan o potrebi osiguranja finansijskih sredstava prema zahtjevu GAVI-a

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.