open-navfaktor-logo
search
Populizam ispred jačanja institucija
Kavazović: Neki naši politički prvaci ne pokazuju dovoljno svijesti za očuvanje zemlje i naroda
AUTOR: Preporod.info
14.04.2024. u 09:03
get url
text
Husein ef. Kavazović
Husein ef. Kavazović
- Moram sa žaljenjem konstatirati da naši politički prvaci ili, bolje rečeno, neki među njima, ne pokazuju dovoljno svijesti kada je u pitanju izgradnja jedinstvenog fronta za očuvanje zemlje i naroda pred otvorenim prijetnjama koje dolaze i spolja i iznutra, kazao je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović tokom jučerašnjeg obraćanja na sjednici Sabora IZ-a u BiH.
- Umjesto da jačaju institucije ove zemlje što je iznimno zahtjevan i mukotrpan posao, oni pribjegavaju populizmu, koji ima za cilj stvaranje privida da se nešto radi - dodao je Kavazović, piše Preporod.info.
Ocijenio je da će godina pred nama, prema mnogim pokazateljima, biti izazovna i da će se u njoj donositi teške odluke za naš narod i domovinu.
- Valja nam biti budnim i odlučnim ako se to od nas bude zahtijevalo - kazao je.
Dodao je da su Bošnjaci posljednjih godina, a posebno posljednjih mjeseci, i kao narod i kao vjerska zajednica, izloženi bezobzirnim izljevima mržnje i primitivizma svake vrste od nekih politika i pojedinaca u našoj zemlji.
- Nisu pošteđene ni naše najveće svetinje, kao što su Kur'an, ezan, džamije i munare. Ovakav šovinizam, primitivizam i mržnja prema nama, našoj vjeri, pojedinim građanima, kao i prijateljima ove zemlje, nije zabilježena u javnom prostoru. Oni koji snuju zlo i pokazuju takvu mržnju sami će se u njoj ugušiti. Mi te pojave pratimo sa žaljenjem - istakao je i dodao:
- Moramo ostati dostojanstveni i ne podleći izazovu da uzvraćamo istim načinom i istom mjerom. Naše komšije i sugrađane nemojmo da poistovjećujemo s tim politikama i njihovim bahatim i neodgovornim protagonistima. Istovremeno, voljeli bismo kada bi ovakve pojave imale manje podrške, a više osuda od onih u čije ime se iznose.
Poručio je da je uvjeren da će politike i ljudi koji siju mržnju i razdor među narodima i građanima ove zemlje proći i nestati u zaborav kao ružan san.
- Dok se to ne desi mi se trebamo kako bi osigurali bolju budućnost i sigurniji put za našu djecu i za našu domovinu, osloniti na sebe i puno i istrajno raditi - kazao je Kavazović.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.