open-navfaktor-logo
search
Intervju reisu-l-uleme
Kavazović za Glas Amerike: BiH je pod evropskim patronatom pretvorena u vreću za udaranje komšijama
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husen ef. Kavazović u intervjuu za Glas Amerike je izjavio da je BiH, pod evropskim patronatom, pretvorena u vreću za udaranje. Kavazović smatra da BiH napadaju susjedi potpomognuti silama iz Evropske unije.
26.06.2023. u 14:15
get url
text

Govorio je i o problemu državne i vakufske imovine, položaju Bošnjaka u BiH, a u kontekstu bajramske poruke naglasio očuvanje vrijednosti - vjera u Boga, poštenje, solidarnost sa zajednicom, otvoreno prihvatanje ljudi i širenje mira.

Upitan za svoju izjavu kada je komentirao posljednja procesuiranja za zloupotrebe položaja u organima vlasti u Sarajevu, da li su samo Bošnjaci najveći i jedini kriminalci ili se drugima gleda kroz prste, Kavazović je kazao da je hapšenje komentarisao na osnovu statistike koja pokazuje da je u prošloj godini u BiH podignuto 205 optužnica - 31 u entitetu Republika Srpska, a 158 u Federaciji BiH.

VEZANI TEKST - Reis Kavazović o Schmidtovoj odluci: Vjerovao sam da će biti donesena trajna, nepristrasna i pravedna odluka

- Od toga je, po kantonima, s hrvatskom većinom pet, a sve druge optužnice su podignute u kantonima s bošnjačkom većinom ili mješovitim stanovništvom. Zato se postavlja pitanje jesu li Bošnjaci kriminalci i jesu li jedini korumpirani narod u BiH, a svi drugi nebeski anđeli koji su nevini? - upitao je. 

Osvrnuo se i na pitanje državne imovine, ističući da je to najvažnije pitanje za Bosnu i Hercegovinu.

- To je najvažnije pitanje za BiH, jer je državna imovina samo državna. BiH nastavlja kontinuitetom Dejtonskog sporazuma i sve što joj pripada od imovine, treba ostati u njenoj nadležnosti. Državna imovina se može stepenovati na različitim nivoima (općine, kantoni, entiteti, itd.), ali ne može biti imovina navedenih.

Podržavamo presude Ustavnog suda BiH i stavove OHR-a, iako nam u posljednje vrijeme njihove pojedine odluke nisu jasne. OHR je oformio komisiju o kojoj ne znamo mnogo, ne znamo članove niti njene ovlasti. Da li je to komisija koja će predlagati rješenja parlamentu ili će visoki predstavnik sam donijeti odluku? Također postoji i pitanje restitucije. Pitanje državne imovine se ne bi trebalo rješavati bez restitucije o vjerskim zajednicama, ali i privatnih lica od kojih je oduzimana imovina. Ako taj zakon ne bi bio ispravan, vjerske zajednice i privatna lica od kojih je oduzimana imovina, bi bili oštećeni - izjavio je reisu-l-ulema.

Komentirao je i izmjene Izbornog zakona BiH koje je nametnuo visoki predstavnik Schristisan Schmidt. Kavazović smatra da je visoki predstavnik  radio na izmjenama propisa na način koji ugrožava vladavinu prava. Podsjetio je kako je Schmidt suspendirao Ustav FBiH na jedan dan, tako što je oduzeo ovlasti Refiku Lendi da njegov potpis ne važi jedan dan.

- To je najveća povreda propisa u BiH i smatram da nije dobra praksa, pogotovo ako dolazi od visokog predstavnika. Političari trebaju reći da li su Bošnjaci oštećeni jer postoji opći dojam da je tako. Ima i naznaka da su tome kumovale komšije sa zapada. Smatram to dugoročno štetnim jer narušava vladavinu prava državi koja teži europskim standardima i integracijama - kazao je.

Komentirao je i svoju izjavu da institucije BiH i državu treba braniti svim sredstvima, pa i oružjem? Pojedini američki zvaničnici su mu zamjerili i izjavu ocijenili preoštrom.

Zahvalni smo na svemu što su Sjedinjene Američke Države učinile u BiH, ali u jednom momentu su se povukli i prepustili državu Evropskoj uniji koja nije sposobna rješavati teška pitanja na Balkanu, a posebno u BiH. Ne možete nekome ko nema kapacitet da rješava probleme (agresija, zločini, genocid) i stalne težnje ka secesiji, prepustiti posao.

Iako je Slobodan Milošević procesuiran u Hagu, politički projekat nije završio u Hagu, on i dalje živi ovdje. BiH je pod evropskim patronatom pretvorena u vreću za udaranje, ko god je želio nešto probati na BiH - mogao je to učiniti. Najčešće su to činile Srbija, Hrvatska, Rusij i Mađarska. Svako može doći ovdje i osokoliti snage koje žele razbiti BiH.

SAD je napravio veliku grešku kada je povukao trupe iz BiH. Trebalo je ostaviti makar jedan dio, pa i simboličan, te tako poslati poruku da je BiH država koja je pod američkom protekcijom. SAD se opredijelio za crnu listu koja nije dovela do rezultata. BiH je lokomotiva koja je na velikoj nizbrdici i ide prema ambisu. Plašim se da će crna lista u crno zaviti BiH zbog nepravovremenog reagovanja prema onima koji razbijaju BiH, tako da se uklone s političke scene.

U protivnom, to bi moglo dovesti do nove tragedije. Ne može BiH biti žrtva odnosa Srbije i Kosova, jer bošnjački narod to osjeća. Bošnjaci su doživjeli velike zločine i genocid i to treba prestati. Smatramo da se politika predsjednika Bidena treba popraviti, da se više jača stabilnost te da se susjedima jasno stavi do znanja da je BiH suverena zemlja i pod protekcijom SAD-a - ocijenio je Kavazović

VEZANI TEKST - Reis Kavazović: Stranci štite svoje, a ne naše interese, ma koliko nam se činilo da su nam prijatelji; ovo je surova stvarnost

Nedavno je presuđeni ratni zločinac Dario Kordić izjavio da bi sve ponovo radio kao i ratnih godina te da se ne kaje za učinjeno. Na pitanje koliko ovakve izjave izazivaju strah među Bošnjacima, Kavazović je kazao "izjava je sramna i ne mislim da je prijetnja". Problem je, smatra, u pozadini naših susjeda koji veličaju ratne zločince, odlikuju ih, daju imena važnim ustanovama po ratnih zločincima te tretiraju Darija Kordića kao nekoga ko se pokajao i dobio oreal sveca.

- Dočekuju ga političari visokog ranga i određeni biskupi iz Katoličke crkve. Ratnim zločincima to daje nova krila da se nikada ne pokaju za nedjela. Društvo griješi odnosom prema njima. Oni ne mogu biti heroji, oni su ratni zločinci i do smrti trebaju okajavati grijehe. Ne trebaju biti model na kojem ćemo odgajati nove generacije - poručio je, između ostalog, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husen ef. Kavazović.

Cijeli intervju možete pročitati OVDJE.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.