open-navfaktor-logo
search
Vlada usvojila izvještaj
Kazna je 10.000 KM: Ured za borbu protiv korupcije TK utvrdio 75 prekršaja u prijavi imovine zvaničnika
AUTOR: J. B.
21.05.2024. u 13:16
get url
text
Ilustracija
Ilustracija
Na današnjoj sjednici Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je informaciju Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom o provođenju Zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nosioca izvršnih funkcija i savjetnika u TK.
Kako se u Informaciji navodi ukupno je u 2023. godini dostavljeno 1.957 obrazaca prijave imovine i poklona. Od toga 943 se odnose na nosioce javnih funkcija, a 1.014 obrazaca za bliske srodnike. Kada je i pitanju 2024. godina, ukupan broj dostavljenih prijava obrazaca imovine i poklona iznosi 2.300, od čega su 1.054 pojedinačne prijave nosioca javnih funkcija i 1.246 prijavni obrasci za bliske srodnike. Na ovom mjestu je bitno napomenuti da je Ured uputio 203 poziva za dostavu obrazaca za godišnju prijavu imovine te da u tom smislu prijave još uvijek pristižu na adresu Ureda.
Podsjećamo, Zakon o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u TK odnosi se na 315 kantonalnih institucija. Propisano je da svi izabrani i imenovani dužnosnici, na kantonalnom i općinskom nivou, kao i direktori, njihovi zamjenici i izvršni direktori uprava, javnih agencija, fondova i preduzeća čiji su osnovači TK ili gradovi i općine te savjetnici zvaničnika, moraju prijaviti svoju pokretnu i nepokretnu imovinu.
- Do momenta podnošenja informacije Ured je pokrenuo 60 prekršajnih postupaka odnosno izdao 60 prekršajnih naloga, dok je trenutno utvrđeno činjenično stanje odnosno elementi prekršaja za još 15 nosioca javnih funkcija te će prekršajni nalozi biti izdati i u tim predmetima. U 58 od 60 pokrenutih prekršajnih postupaka zatraženo je sudsko odlučivanje dok je u dva slučaja plaćen iznos od 5.000 KM kao 50 posto kazne izrečene prekršajnim nalogom - navodi se u saopćenju Vlade TK.
Treba istaknuti, dodaju iz Vlade, da su svi sudski postupci koji su vođeni pred nadležnim Općinskim sudovima završeni u korist Ureda, odnosno okrivljeni nosioci javnih funkcija su oglašeni odgovornim. Također, kada je u pitanju kontrolni postupak Ureda, u toku 2023. godine prikupljene su isprave i dokaze o vlasništvu nad imovinom koja je predmet kontrole za 40 nosioca javnih funkcije i njihove bliske srodnike, te je u toku analiza prikupljene dokumentacije u svrhu okončanja postupka kontrole.
- Zaključak vidljiv iz provedene kontrole prijava imovine gore navedenih 40 nosioca javnih funkcija jeste da nije uočeno značajnije odstupanje od prijavljene imovine, uz napomenu da postoji jedan dio nekretnina koji je prijavljen, a da za iste ne postoje relevantne isprave, u smislu dokaza o vlasništvu kojima raspolažu zemljišno knjižni uredi općinskih sudova, te da se u tom slučaju radi o vanknjižnom vlasništvu koje nije relevantno za postupanje Ureda. Pored završene faze kontrole podataka o imovini nosioca javnih funkcija za 2023. godinu, Ured je donio Plan kontrole podataka o imovini nosioca javnih funkcija 2024. godinu i sačinio popis subjekata kontrole koji obuhvata 200 nosioca javnih funkcija, za koje će izvršiti kontrolu tokom 2024. godine - navodi se u saopćenju.
Iz Vlade podsjećaju, Zakonom o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika nosioca izvršnih funkcija i savjetnika u Tuzlanskom kantonu, između ostalog, jasno je definirana obaveza nosilaca javnih funkcija da prijave imovinu i prihode te sa druge strane pravo Ureda da vrši kontrolu navedenog prijavljivanja, traži ispravke ili dopune prijave i u konačnici pokreće prekršajni postupak ili ako prekršaj propisanih obaveza iz Zakona sadrži obilježja krivičnog djela, podnosi krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.