open-navfaktor-logo
search
Razmijenili iskustva
Romi i uzbunjivači govorili o izazovima u društvu na glavnoj bini u Sarajevu
Jedna od prvih uzbunjivača u BiH Višnja Marilović sa publikom je podjelila sa kakvim se sve problemima i odmazdom suočila kada je 2011. godine prijavila nezakonitosti u JP "Skenderija"
AUTOR: Newipe
19.05.2024. u 18:21
get url
text
U Sarajevu je sinoć održana tribina portala Pištaljka i koncert romskog benda Kal u okviru turneje "U ritmu Pištaljke".
Ovaj događaj okupio je Rome iz Sarajeva i lokalne uzbunjivače koji su kroz muziku i razgovor ukazali da se suočavaju sa sličnim izazovima u društvu, i razmijenili iskustva o tome kako se boriti sa margine društva, piše Newipe.
Urednica Pištaljke Dragana Matović govorila je o tome da se Pištaljka već duže od 15 godina uspješno bori da od uzbunjivača, koji su nekada bili ugnjetavani, napravi uticajne i važne ljude.
Uzbunjivač Višnja Marilović, jedna od prvih uzbunjivača u Bosni i Hercegovini, sa publikom u Sarajevu podjelila je sa kakvim se sve problemima i odmazdom suočila pošto je 2011. godine prijavila nezakonitosti u JP "Skenderija" gdje je tada radila. Istakla je da je najbolnije bilo što je posljedice te odmazde osjetila i njena porodica.
- Bilo je teško objasniti djetetu od sedam i trinaest godina zašto ne mogu ići vani, zašto ne mogu izlaziti na veliki odmor u školi i zašto druga djeca ne mogu doći igrati se kod njih - rekla je Marilović koja je zbog prijetnji imala i policijsku zaštitu.
Uzbunjivač Emir Mešić koji je od Uprave za indirektno oporezivanja BiH dobio otkaz jer je ukazao na nezakonitosti u radu ove institucije, takođe je bio gost tribine. On je istakao značaj medija u uzbunjivačkoj borbi.
- Značaj novinara je izniman jer zviždač insajder najbolje poznaje instituciju u kojoj radi, a novinar to prenosi javnosti na razumljiv način i stvara empatiju javnosti prema uzbunjivaču - rekao je Mešić.
Osnivač udruženja Asocijacija mladih Roma "Aksiom" i urednik portala "Newipe" Dalibor Tanić, kao predstavnik romske zajednice u Sarajevu, rekao je da je ugroženost i odbačenost u društvu zajednička i za Rome i za uzbunjivače i da se ona može pobjediti uz pomoć novinarstva i aktivizma.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.