open-navfaktor-logo
search
CIK odlučio
Kažnjeno 17 predsjednika i 57 članova biračkih odbora zbog izbora u Doboju
Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine novčano je kaznila 17 predsjednika i 57 članova biračkih odbora zbog kršenja odredbi Izbornog zakona BiH prilikom provođenja lokalnih izbora 2020. u Doboju.
03.02.2023. u 14:59
get url
text

VEZANI TEKST - Poništeni izbori u Srebrenici i Doboju, utvrđene brojne izborne malverzacije

CIK je o sankcioniranju članova biračkih odbora odlučio na sjednici održanoj u četvrtak.

Podsjetili su da su zbog izbornih manipulacija nakon lokalnih izbora prije nešto više od dvije godine poništeni izbori na 89 biračkih mjesta u Doboju.

Potom su dostavljene potom prijave Tužilaštvu u Doboju koje je, dodali su u CIK-u, odlučilo da za određeni broj biračkih mjesta neće provoditi istragu jer nema osnova sumnje da su prijavljeni članovi biračkih odbora počinili krivično djelo zloupotrebe biračkih prava.

- Sada CIK može nastaviti postupak utvrđivanja odgovornosti – rečeno je u CIK-u, nakon čega su i donesene odluke o novčanom kažnjavanju predsjednika i članova biračkih odbora sa 17 biračkih mjesta u Doboju.

Predsjednici biračkih odbora, njih 17, kažnjeni su sa po 800 KM, dok je 57 članova tih odbora kažnjeno sa 600 KM i 300 KM. Kako je pojašnjeno, sa 600 KM su kažnjeni oni kojima je utvrđena direktna odgovornost, odnosno bili su zaduženi da spriječe povrede zakona, a sa 300 KM oni kojima nije utvrđena direktna, ali postoji objektivna odgovornost.

Na sjednici CIK-a su pročitana i njihova imena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.