open-navfaktor-logo
search
Zdravstvo
KCUS: Radionica na temu dijagnostike i praćenja oboljenja kardiologije, imunologije i gastroenterohepatologije
U okviru kontinuiranog programa stručnog usavršavanja i edukacije u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu održana su stručna predavanja i radionica na temu "Nove laboratorijske analize za dijagnostiku i praćenje oboljenja kardiologije, imunologije, gastroenteropatologije".
09.03.2023. u 14:25
get url
text

U toku prve sesije posebnu pažnju privuklo je predavanje na temu "Unapređenje u trijaži KUM-a kod kardiovaskularnih akutnih stanja", koje su izložili predavači  mr.sci. dr. Altaira Jažić – Durmišević i dr. Mušanović Adnan.

Prema riječima dr. Jažić i dr. Mušanovića, Klinika urgentne medicine i OJ Klinička biohemija svakodnevno imaju odličnu saradnju u oblasti brze laboratorijske dijagnostike urgentnih stanja na KUM-u. U narednom periodu planiraju dodatno unapređenje postojećih laboratorijskih i dijagnostičkih usluga.

- Planiramo uvođenje novih, bržih i efekasnijih biomarkera u tretmanu urgentnih stanja, s akcentom na akutnu bol u grudima. Značajan je podatak kolege predavača sa Klinike za biohemiju i imunologiju, koji je  naveo  da je 75 posto urađenih srčanih markera (tropomin) na Klinici urgentne medicine bio patološki, što je potvrda da ljekari kliničari na osnovu anamneze i pregleda rade ciljane laboratorijske analize i donose dobre i racionalne medicinske odluke u tretmanu pacijenta.

FOTO: KCUS

Ovakvim prstupom u svakodnevnom radu cilj nam je rad Klinike urgentne medicine učiniti efikasnijim, što će se pozitivno odraziti na kvalitetnije zdravstvene usluge. Poznato je da je KUM najfrekventnija klinika KCUS-a, kroz koju dnevno prođe i do 200 pacijenata. Od iznimnog značaja je brza i kvalitetna dijagnostika, kako bi pacijent na vrijeme dobio neophodnu terapiju i nastavio dalje liječenje na nekoj od klinika“ – istakli su dr. Jažić i dr. Mušanović.

Moderatorica predavanja bila je prim. dr. sci. Suzana Tihić Kapidžić, mr. ph. spec. med. biohemije, šef OJ Klinička biohemija sa imunologijom KCU Sarajevo, koja je održala i uvodnu riječ. Ona je naglasila da je u objektu Dijagnostike i poliklinike (DIP) Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu prošle godine realizirano  4.589.560 usluga tercijarnog i sekundarnog B nivoa zdravstvene zaštite. 

- Značajno smo proširili spektar usluga koje pružamo, te unaprijedili kvalitetu zdravstvenih usluga. Uporedo s unapređenjem kvalitete zdravstvenih usluga radimo i na kontinuiranom stručnom usavršavanju. Ovakvi skupovi i radionice imaju za cilj prezentiranje novina u laboratorijskoj dijagnostici bolesti kardiovaskularnog sistema, gastrointestinalnog sistema i autoimunih bolesti, te upoznavanje sa mogućnostima koje pruža OJ Klinička biohemija sa imunologijom KCU Sarajevo.

U sklopu predavanja specijalisti i specijalizanti Kliničke biohemije sa imunologijom KCU Sarajevo prezentovali su najnovije mogućnosti korištenja laboratorijske dijagnostike u otkrivanju i praćenju navedenih bolesti. Doktori specijalisti klinika KCUS-a prezentovali su svoja iskustva i izazove prilikom dijagnosticiranja pomenutih bolesti. Gost predavač ove radionice  bila je kolegica prim dr. Sanja Stanković, direktorica Centra za medicinsku biohemiju UKC Beograd, koja je govorila o prepoznavanju rizika kardiovaskularnih bolesti te o najnovijim markerima za dijagnostiku kardiovaskularnih bolesti – navela je dr. Tihić Kapidžić.

Predavanja su u sklopu ovog događaja održali prof. dr. sci. med. Sniježana Hasanbegović, mr. sci. med. dr. Altaira Jažić-Durmišević, doc. dr. Amila Mehmedović, doc. dr. Lamija Zečević-Pašić, mr. med. sci. dr. Adnan Mušanović, dr. Nejra Džananović, mr. ph. Meliha Tahirović, dr. Ermin Begović, mr.ph. Muamera Bego i mr. ph. Denisa Sokolović, saopćio je KCUS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.