open-navfaktor-logo
search
Situacija jako loša
Kenan Ibrišimović, član ekipe koja je u Hatayu spasila šest osoba: Sarajevski tim radi na izvlačenju još preživjelih
Kenan Ibrišimović, zaposlenik ambasade Turske u Bosni i Hercegovini, učestvovao je kao dobrovoljac u akciji spašavanja šest osoba iz ruševina u turskoj provinciji Hatay, a za Anadoliju je potvrdio da spasilački tim iz Sarajeva radi na spašavanju još preživjelih osoba u koordinaciji sa turskom dobrotvornom organizacijom IHH.
10.02.2023. u 13:20
get url
text

Akcija spašavanja ispod ruševina petospratnice u Iskenderunu, u turskoj provinciji Hatay, dogodila se čak 102 sata nakon razornih zemljotresa koji su u ponedjeljak pogodili jug Turske.

- Jutros smo ovdje od pet sati. Imali smo spašavanje šest osoba. Tokom njihovog spašavanja otkrili smo da postoje još dvije osobe pod ruševinama i trenutno radimo na tome da i njih izvadimo. Situacija na terenu je jako loša. Gradovi su totalno oštećeni. Zgrade, koje nisu srušene, zasigurno su oštećene i nisu prikladne da se u njima boravi. Jako je loša situacija - rekao je Kenan Ibrišimović, koji je u Hatay otišao kao dobrovoljac i prevodilac.

FOTO: AA

U akciji spašavanja učestvovali su pripadnici Gorske službu spašavanja Novi Grad iz Sarajeva. Njih ukupno 20, na čelu sa Fahrudinom Dobračom, prije dva dana je otputovalo u Tursku da pomognu turskim građanima pogođenim zemljotresom. Ista ekipa je jučer ispod ruševina u Hatayu spasila 70-godišnjaka, zajedno sa spasiocima turskog IHH-a.

VEZANI TEKST - U akciji i spasioci iz BiH: Šest članova porodice jutros spašeno iz ruševina u Iskenderunu

- Jutros smo se podijelili u dvije grupe po deset osoba jer je druga grupa morala da ide na drugu lokaciju, gdje su prijavljeni slučajevi živih pod ruševinama. Djeluju u koordinaciji sa IHH-om - rekao je Ibrišimović.

Spašene osobe su zbog povreda koje su zadobile u zemljotresu prevezene u bolnicu. Okupljeni su s velikim oduševljenjem slavili spašavanje ljudi.

Ispod ruševina iste zgrade nalazi se još osoba, zbog čega spasilačke ekipe nastavljaju akciju spašavanja.

Jug Turske su u ponedjeljak pogodila dva snažna zemljotresa, sa epicentrom u gradu Kahramanmarasu, u kojima je dosad na području Turske poginulo više od 18.000, a na području Sirije više od 3.300 ljudi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.