open-navfaktor-logo
search
Nakon "guranja" zakona o Ustavnom sudu
Klub Bošnjaka zatražio hitnu sjednicu Doma naroda BiH, cilj onemogućiti predlaganje neustavnih zakona
AUTOR: M. R. S.
28.05.2024. u 13:44
get url
text
Dom naroda PSBiH
Dom naroda PSBiH
FOTO: AA
Klub delegata iz reda bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zatražio je održavanje hitne sjednice ovog doma, saopćeno je danas iz ovog kluba. 
Kako je navedeno, dnevni red hitne sjednice imao bi samo jednu tačku, a odnosi se na izmjene i dopune Poslovnika Doma naroda čiji je cilj onemogućiti predlaganje neustavnih zakona.
Povod za ovakve izmjene i dopune Poslovnika Doma naroda je posljednja sjednica ovog doma koja je prekinuta nakon što su je napustili delegati iz reda bošnjačkog naroda jer je na dnevni red, glasovima SDS-a, SNSD-a i HDZ-a, uvršten prijedlog zakona o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovineza koji su u Klubu Bošnjaka upozorili da je neustavan.
Zakon je predložio SDS-ov delegat Želimir Nešković i njime se žele "istjerati" strane sudije iz Ustavnog suda BIH i uvesti etnički način glasanja. 
Kada je zakon "uvučen" na dnevni red na samoj sjednici, napusilo ju je svih pet delegata iz Kluba bošnjačkog naroda, i to Šefik Džaferović (SDA), Kemal Ademović (NiP) koji je predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH, Dženan Đonlagić (DF), Džemal Smajić (SBiH) i Safet Softić (SDA). 
Delegati iz RS-a su optuživali Klub Bošnjaka za blokadu Parlamenta. 
Predsjedavajući Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda Šefik Džaferović je istakao pak da poslovnički može biti zakazana druga sjednica na čijem dnevnom redu mogu biti i tačke koje su se našle na prekinutoj sjednici, osim zakona o Ustavnom sudu BiH.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.