open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Dom naroda ne zasjeda; Džaferović: Većina izaziva blokadu gurajući neustavnu tačku na dnevni red
Neka zakažu sjednicu s bilo kojom tačkom dnevnog reda koja je u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine i nije problem. Mi smo privrženi ispunjavanju svojih obaveza i odazvat ćemo se, kazao je Džaferović.
AUTOR: M. R. S.
07.05.2024. u 07:35
get url
text
Šefik Džaferović
Šefik Džaferović
Posljednja sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine prekinuta je 18. marta i od tada ovaj dom ne zasjeda niti je poznato kada će imati sjednicu.
Sjednica 18. marta je prekinuta nakon što su je napustili svi delegati iz Kluba bošnjačkog naroda jer je na dnevni red, glasovima SDS-a, SNSD-a i HDZ-a, uvršten zakon o Ustavnom sudu BiH za koji su u Klubu Bošnjaka upozorili da je neustavan.
Nedavno je zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Nikola Špirić (SNSD) za Nezavisne, između ostalog, rekao da je sjednica započeta i treba biti nastavljena s istim dnevnom redom. 
No predsjedavajući Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda Šefik Džaferović je kazao da poslovnički može biti zakazana druga sjednica na čijem dnevnom redu mogu biti i tačke koje su se našle na prekinutoj sjednici, osim zakona o Ustavnom sudu BiH.
- Neka zakažu sjednicu s bilo kojom tačkom dnevnog reda koja je u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine i nije problem. Mi smo privrženi ispunjavanju svojih obaveza i odazvat ćemo se. Ili neka se s dnevnog reda isključi sporni, nakaradni, takozvani zakon o Ustavnom sudu. To većina može – dodao je Džaferović.
Podsjetio je da su ih i prije nego što je ovaj zakon uvršten u dnevni red upozoravali da to ne rade, ali su se oglušili.
- A znali su da ne možemo prihvatiti da se raspravlja o tom zakonu jer bi to bilo kao da pristanemo na raspravu o ne daj Bože raspadu BiH. Taj zakon je na dnevni red došao zloupotrebom hitne procedure. Taj zakon ne može izdržati ni elementarni test usklađenosti sa Ustavom – rekao je Džaferović.
Ponovio je da se zakonom koji je predložio SDS-ov delegat Želimir Nešković pokušava promijeniti karakter Ustavnog suda, te da je Ustav BiH dao ovlaštenja Ustavnom sudu BiH da donese pravila svog rada, propisuje kvorum, a sada se to hoće zakonom promijeniti. Nadalje, rekao je Džaferović, zakon predviđa etničko glasanje kod donošenja odluka, te je ocijenio nevjerovatnim da se neko odvažio tako nešto predložiti. Također, previđeno je uklanjanje sudija koje imenuje predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, koji, dodao je Džaferović, nisu slučajno tu i to je dio Dejtonske ravnoteže.
Delegati iz RS-a su optuživali Klub Bošnjaka za blokadu Parlamenta.
Džaferović je istakao da nije tačno da Klub Bošnjaka vrši blokade, već se bore za integritet Bosne i Hercegovine.
Na pitanje da li parlamentarnoj većini odgovara ovakva situacija, Džaferović je odgovorio da može izgledati da im prividno odgovara, ali da je stvar jasna i javnost će shvatiti da se radi o njihovoj igri u kojoj oni izazivaju blokadu gurajući neustavnu tačku na dnevni red.
Sjednice Doma naroda zakazuje predsjedavajući Doma, a to je trenutno Kemal Ademović iz NiP-a koji je dio vladajuće koalicije, a koji je također napustio sjednicu 18. marta.
Ipak, Ademović je na poziciji predsjedavajućeg još nepun mjesec i po, kada na funkciju predsjedavajućeg Doma naroda, po sistemu rotacije, dolazi Dragan Čović, predsjednik HDZ-a. To će se desiti 15. juna. Postavlja se pitanje čeka li se upravo ova rotacija.
- Ne mogu da spekuliram o tome. Ali Klub Bošnjaka je postigao jedinstvo i to treba nešto da znači i u Klubu Srba i u Klubu Hrvata – prokomentirao je Džaferović.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.