open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Klub zastupnika SDP-a imao sastanak nakon poziva Bećirovića da se ne glasa za Vukoju, šta su odlučili?
Umjesto da u Zastupnički dom FBiH na glasanje ide lista uspješnih kandidata, Komisija za izbor i imenovanje Zastupničkog doma FBiH kojom predsjedava Mladen Bošković (HDZ) je poslala u Parlament ime prvorangiranog Marina Vukoje, bliskog HDZ-u
AUTOR: E.D.-Š.
28.05.2024. u 10:38
get url
text
FOTO: ARHIV/FAKTOR
Nakon poziva predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine i potpredsjednika SDP-a Denisa Bećirovića upućenog Parlamentu FBiH, tačnije Zastupničkom domu FBiH, da ne glasa danas za predloženog kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH Marina Vukoju, Klub zastupnika SDP-a održao je sastanak. O zaključcima nisu upoznali javnost.
Federalni zastupnik Belmin Zukan (SDP), inaće predsjedavajući Zakonodavno-pravne komsije, nije odgovarao na naše pozive niti poruke.
- Klub je sigurno imao sastanak. Da li je on bio odmah sinoći ili jutros to ne znamo, ali nešto se događa. Vidjet ćemo danas na sjednici kakav je njihov konačan stav prema Vukoji - kazali su nam pojedini u Zastupničkom domu FBiH.
Umjesto da u Zastupnički dom FBiH na glasanje ide lista uspješnih kandidata, Komisija za izbor i imenovanje Zastupničkog doma FBiH kojom predsjedava Mladen Bošković (HDZ) je poslala u Parlament ime prvorangiranog Marina Vukoje, bliskog HDZ-u, koji nema dana staža u pravosuđu.
- Za sudiju Ustavnog suda BiH potrebno je predlagati i birati diplomirane pravnike, osobe koje se odlikuju profesionalnošću i transparentnošću, visokim moralnim kvalitetama i dokazanim stručnim sposobnostima, s odgovarajućim radnim iskustvom i radnim rezultatima - istakao je Bećirović.
Dodaje kako prema Ustavu BiH i zakonima, sudije Ustavnog suda BiH iz bosanskohercegovačkih entiteta biraju entitetski zakonodavni organi i oni trebaju iskazati punu odgovornost i ozbiljnost.
- Dosadašnje provedene procedure, u vezi s utvrđivanjem liste najuspješnijih kandidata za izbor jednog sudije Ustavnog suda BiH iz bh. entiteta FBiH, upućuju na postupanja koja nisu u skladu s osnovnim kriterijima za izbor sudija Ustavnog suda BiH. Naime, zastupnicima Zastupničkog doma Parlamenta FBiH se mora omogućiti da biraju sudiju, a ne da aklamacijom potvrđuju prijedlog Komisije za izbor i imenovanje - rekao je Bećirović. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.