open-navfaktor-logo
search
Danas sjednica
Hoće li parlamentarna većina danas izglasati Vukoju za sudiju Ustavnog suda BiH
AUTOR: Faktor
28.05.2024. u 08:17
get url
text
Redovna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, jedanaesta u aktuelom mandatu, sazvana je za danas u Sarajevu.
Za današnju sjednicu je kao posljednja u dnevnom redu kandidirana tačka "Izbori i imenovanja" a odnosi se na materijal resorne parlamentarne komisije, odnosno na pitanja imenovanja sudije državnog Ustavnog suda iz Federacije B
Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine jučer nije donio odluku u vezi sa apelacijom zastupnika opozicije a koja se tiče ustavnosti 8. redovne sjednice Zastupničkog doma FBiH na kojoj su izabrana radna tijela među kojima je i Komisija za izbor i imenovanja.
Na toj sjednici stvoreni su preduvjeti za imenovanje Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH.
To znači da je otvoren put da parlamentarna većina izglasa Marina Vukoju, bliskog HDZ-u bez dana staža u pravosuđu za sudiju Ustavnog suda BiH u narednih 20 godina.
Također je predloženo imenovanje dvoje novih rukovodilaca Zastupničkog doma (predsjedavajući i jedan od potpredsjedavajućih), kao i na imenovanje članova parlamentarnih radnih tijela ili zvaničnika u pojedinim federalnim institucijama.
U najavljenom dnevnom redu je više zakona, predloženih po hitnom ili skraćenom postupku, kao i federalna strategija za prevenciju i borbu protiv nasilja u porodici, potom predložene odluke o izradi regulacionog plana Štrbački buk i plana koji se odnosi na historijsko gradsko područje u Jajcu.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.