open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Ko će "progutati žabu" i glasati za Marina Vukoju, gdje će se svrstati NES?
Nastavak koaliranja HDZ-a sa "Trojkom" je uslovljen ovim glasanjem, govori Almedin Aliefendić
AUTOR: E.D.-Š.
25.05.2024. u 20:23
get url
text
Zastupnički dom FBiH
Zastupnički dom FBiH
Sada kada su članovi "Trojke" i HDZ-a na Komisiji za izbor i imenovanje Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovina izglasali da na glasanje u Parlament FBiH umjesto imena više kandidata ide samo jedno ime za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i to Marina Vukoje, bliskog HDZ-u, koji nema dana radnog staža u pravosuđu, u javnosti se postavlja pitanja da li bi moglo biti iznenađenja kod glasanja.
Sjednica na kojoj će se glasati o Vukoji zakazana je za 28. maj.
Ogrešević ne bi da se ponavlja 
Od konstituisanja novog saziva Zastupničkog doma FBiH opozicija se oštro protivila da na glasanje u Zastupnički ide samo jedno ime, oni su tražili da ide lista uspješnih kandidata.
U posljednje vrijeme sve glasnije se priča kako bi Narodni evropski savez mogao preći u poziciju i da bi se njihovim kandidatima mogli zamijeniti pojedini članovi Vlade Federacije BiH, tačnije federalnog ministra zdravstva Nediljka Rimca i ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak.
Zbog svega se postavlja pitanje da li će NES glasati protiv Vukoje ili...
Predsjednik NES-a Nermin Ogerešević nam je kratko kazao da je više puta iznio stav stranke kada je riječ o Marinu Vukoji i da ne bi više da se ponavlja. Proslijedio nam je izjavu federalnog zastupnika Sandija Salkića kazavši kako je to stav NES-a u kojoj stoji da neće podržati izbor Marina Vukoje za Ustavni sud BiH.
U kuloarima se priča kako unutar SDP-a postoje i struje koje ne bi da glasaju za Vukoju.
Teško je reći da će savjest SDP-a proraditi do sjednice 
- Vrlo je teško i nezahvalno prognozirati glasanje s obzirom na to da se ambijent u Parlamentu gradio godinu dana i više da dođe do glasanja, da se Vukoja i izglasa. Ja vjerujem da će se ta SDP-ova unutarstranačka disciplina pokazati, da će on to podržati. U konačnici to je cijena te koalicije, odnosno, nastavak koaliranja HDZ-a sa "Trojkom" je uslovljen ovim glasanjem. Oni će vjerovatno zbog tih viših ciljeva i interesa "progutati žabu" i kazati "šta košta da košta", da bi opstali na političkoj sceni.
Iz onoga što se može primijetiti u komunikaciji sa drugim zastupnicima, ja ne sumnjam da će neko od zastupnika "Trojke" tu iskočiti da neće to podržati - kazao nam je federalni zastupnik Almedin Aliefendić (SDA).
Zatražili smo i komentar federalne zastupnice Alme Kratina (DF).
- Dakle, SDP je do te mjere snishodljiv prema HDZ-u odnosno, Nikšić prema Čoviću da je teško reći da će njihova savjest do glasanja proraditi. Naravno da se nadam i da to priželjkujemo kao i svi oni koji su svjesni koliko je ovo političko imenovanje opasno u ovom momentu - kazala je Kratina.
Predsjednik Kluba SBiH Admir Čavalić nam je kazao da oni neće podržati izbor Vukoje jer je predložen na način da su narušene procedure.
- Nadam se da će biti pojedinaca iz parlamentarne većine koji će glasati po savjesti - rekao nam je Čavalić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.