open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
SDA, DF i SBiH očekuju očitovanje Ustavnog suda FBiH: Hoće li privremena mjera odgoditi imenovanje Vukoje?
Federalna zastupnica Jasmina Bišćević-Tokić (SDA) potvrdila je za Faktor da su se obratili i rukovodstvu Federacije BiH pozivajući ih da zaustave kršenje Ustava FBiH izborom Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH
AUTOR: E.D.-Š
23.05.2024. u 13:12
get url
text
Zastupnički dom FBiH
Zastupnički dom FBiH
FOTO: Faktor
Klubovi zastupnika SDA, DF-a i SBiH Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH zatražili su od Ustavnog suda FBiH izricanje privremene mjere kojom bi se Zastupničkom domu Parlamenta FBiH nalažilo odlaganje razmatranja izbora sudije Ustavnog suda BiH do konačne odluke. 
Tražimo da se zaštiti ustavnost 
Očekuju da se Ustavni sud FBiH o ovom zahtjevu očituje 27. maja i o tome obavijesti Zastupnički dom FBiH.
Federalna zastupnica Jasmina Bišćević Tokić (SDA) potvrdila je za Faktor da su se obratili i rukovodstvu Federacije BiH pozivajući ih da zaustave kršenje Ustava FBiH izborom Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH na način kako to čini parlamentarna većina.
- Mi smo tražili privremenu mjeru od Ustavnog suda FBiH iz razloga jer postoje četiri zahtjeva za ocjenu ustavnosti i to dva poslana u januaru koja odnose na 8. i 9. sjednicu gdje se u suštini kršio Poslovnik Zastupničkog doma FBiH a dva zahtjeva su poslana u novembru.
Oni su (parlamentarna većina) popunjavali radna tijela na način da su kršili Poslovnik a tako isto su popunili kvorum za Komisiju za izbor i imenovanje (predlaže kandidate za sudiju Ustavnog suda BiH) i mi smo poslali Ustavnom sudu da se zaštiti ustavnost Federacije BiH i da Ustavni sud zaustavi to kršenje - objašnjava Bišćević Tokić i dodaje:
- Ta apelacija, odnosno, zahtjev za ocjenu ustavnosti, je stajao od januara u Ustavnom sudu i pošto je u ponedjeljak (27. maja) zakazana sjednica za sva četiri zahtjeva, mi smo tražili privremenu mjeru da se sudija ne imenuje u utorak (28. maja), odnosno, da se ta tačka skine sa dnevnog reda dok Ustavni sud FBiH ne odluči po tom zahtjevu. Jer, ako Zastupnički dom FBiH izglasa imenovanje Marina Vukoje a Ustavni sud donese da to što su oni popunjavali Komisiju za izbor i imenovanje nije u skladu sa Poslovnikom, nastao bi haos. I mi tražimo da se pričeka dok Ustavni sud ne donese rješenje, odluku i zato smo poslali privremenu mjeru, što ima logike, da se na taj način zaštiti ustavnost FBiH - govori Bišćević Tokić.
Trebali bi reagirati u ponedjeljak 
Upitali smo da li će biti obaviješteni da li je Ustavni sud FBiH o tome raspravljao, da li je donesena ta mjera jer 28. je sjednica na kojoj će se glasati o Vukoji.
- Mislim da bi oni trebali reagirati u ponedjeljak na toj sjednici Ustavnog suda i da pošalju dopis prema Zastupničkom domu FBiH. Tu bi se naložilo domu da se ta tačka ne razmatra do donošenja konačne odluke Ustavnog suda - govori Bišćević Tokić.
Govori kako su i od rukovodstva Federacije BiH zatražili da se zaustavi kršenje Ustava FBiH.
- Jutros su poslani dopisi ispred klubova zastupnika SDA, DF i SBiH prema predsjednici Federaciije BiH Lidiji Bradari (HDZ) kao i potpredsjednicima Refiku Lendi (SDA) i Igoru Stojanoviću (SDP), kako bi rukovodstvo FBiH na neki način zaustavilo ovakvo djelovanje i kršenje Ustava FBiH - kazala nam je Bišćević Tokić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.