open-navfaktor-logo
search
Slijede vještačenja
Kod Višegrada pronađeni skoro potpuni posmrtni ostaci Bošnjaka koji je nestao 1992. godine
AUTOR: Faktor
24.04.2024. u 15:51
get url
text
Ilustracija
Ilustracija
Na lokalitetu Povjestača kod Višegrada pronađeni su skoro potpuni posmrtni ostaci odrasle muške osobe. Prema prikupljenim informacijama i preliminarnim saznanjima, radi se o posmrtnim ostacima žrtve bošnjačke nacionalnosti, nestale 1992. godine, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
Stručni saradnik iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, nalazi se na terenu na lokalitetu Povjestača, gdje u dogovoru sa postupajućim tužiocem koordinira aktivnosti službenih osoba koje sudjeluju u procesu ekshumacije.
- Posmrtni ostaci će radi uzimanja DNK uzorka i dalje sudsko-medicinske obrade, a radi utvrđivanja identiteta, biti upućeni u mrtvačnicu u Goražde. U procesu ekshumacije sudjelovali su ljekar patolog sudske medicine, predstavnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, predstavnici Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), potrebni radnici i mehanizacija, a lokaciju su osiguravali pripadnici MUP-a Republike Srpske, odnosno Policijske stanice Višegrad - navode iz Tužilaštva BiH.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.