open-navfaktor-logo
search
Organizovani kriminal
Svi uhapšeni u akciji "Black tie 2" predati u nadležnost Tužilaštva BiH
Dovode se u vezu s organizovanim kriminalom u vezi sa prometom velikih količina opojnih droga, pranjem novca, te dugih povezanih krivičnih djela
AUTOR: M. M.
23.04.2024. u 18:20
get url
text
Sprovođenje osumnjičenog Gordana Memije
Sprovođenje osumnjičenog Gordana Memije
Svi uhapšeni u sklopu akcije "Black tie 2", njih 23, predati su tokom današnjeg dana u nadležnost Tužilaštva BiH. 
Oni su trenutno na tužilačkom zadržavanju do odluke postupajućeg tužioca o daljim mjerama koje će protiv njih biti poduzete, odnosno do eventualnog prijadloga za određivanje pritvora ili drugih mjera zabrane. 
Među uhapšenima u sklopu ove akcije su, podsjećamo, vršilac dužnosti direktora Federalne uprave policije Vahidin Munjić, komandant Specijalne jedinice FUP-a Mustafa Selmanović, trojica pripadnika FUP-a Emir Druškić, Senad Kadić i Adin Ćatić, bivši pripadnik Specijalne jedinice FUP-a Ibrahim Miladin, biznismen Gordan Memija, vijećnica u GV Zenica Aida Halać, inače uposlenica Kantonalne bolnice Zenice kao i direktor te zdravstvene ustanove Tarik Zulović, Ermin Alamerović Kiki, Haris Behram, Adna Helić, Adnan Smajlović Pepi...
FOTO: Armin Durgut/Pixsell
Uhapšene osobe, prema saopćenju Tužilaštva BiH koje rukovodi istragom, dovode se u vezu s organizovanim kriminalom u vezi sa prometom velikih količina opojnih droga, pranjem novca, te dugih povezanih krivičnih djela.
Predmet se odnosi na navodnu povezanost ovih ljudi sa šefom međunarodnog narkokartela "Tito i Dino" Edinom Gačaninom, koji je osuđen u Nizozemskoj zbog šverca ogromnih količina narkotika iz Južne Amerike na područje Evrope.
U okviru ovog predmeta prikupljeni su dokazi iz kriptovanih aplikacija, a u aktivnostima koje se provode međunarodnu podršku su pružile agencije FBI, DEA i Europol.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.