open-navfaktor-logo
search
Zacrtani planovi
Koja su tri opasna koraka načinjena nakon sastanka Lavrov - Dodik, šta dalje čeka BiH?
Nepun je mjesec kako je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik telefonom razgovarao sa ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovom, bilo je to u prvim danima agresije Moskve na Ukrajinu. 
23.03.2022. u 16:24
get url
text

VEZANI TEKST - Dodik zvao Lavrova, "s razumijevanjem primio" objašnjenja ruske strane o napadu na Ukrajinu

Kako je tada saopćeno iz Ambasade Rusije u BiH, "obavljena je razmjena mišljenja o implementaciji dogovora nastalih nakon sastanka predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina i Milorada Dodika u Moskvi u decembru 2021. godine te su zacrtani koraci za intenziviranje napora u tom pravcu".

Šta je to Dodik, u svom višegodišnjem pokušaju razbijanja države BiH, kako to Rusi kažu "implementirao", kakvi su zacrtani "koraci"? U proteklih skoro 30 dana tri poteza su napravljena, i svaki je, na svoj način, opasan za opstojnost BiH.

Prvo je Ministarstvo unutrašnjih poslova bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska intenziviralo popis Bošnjaka angažovanih u Oružanim snagama BiH i Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH?! Ministar MUP-a RS-a Dragan Lukač je to pokušao relativizirati.

VEZANI TEKST - Salkić: Lukačeva izjava da radi po uputstvu iz 1994. još jedan je razlog što Bošnjaci ne vjeruju MUP-u RS-a

- Uputstvom MUP-a RS-a iz 1994. koje je ažurirano prošle godine, definisano je prikupljanje niza drugih relevantnih informacija s ciljem vladanja sigurnosnom situacijom - izjavio je Lukač.

Svojevrstan folklor ovom popisu predstavljala je višednevno obilježavanje Dana policije, preciznije rečeno, pokazivanje mišića. Prošle sedmice Republička uprave civilne zaštite RS-a objavila je kako na period od 90 dana prekida svaku dalju saradnju i komunikaciju sa Ministarstvom sigurnosti BiH, a kao obrazloženje naveli su "da se Ministarstvo sigurnosti BiH na drzak i nekorektan način miješa u unutrašnje stvari CZRS-a".

Slučajno ili ne, ni Dodik ni režimski mediji u Banjoj Luci od toga nisu pravili predstavu, kao što je to bio slučaj u februaru kada je Narodna skupština usvojila antidržavni Nacrt zakona o visokom sudskom i tužilačkom vijeću RS-a i Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti u entitetu. 

VEZANI TEKST - Novi čin Dodikovog državnog udara: Civilna zaštita RS-a prekinula saradnju sa Ministarstvom sigurnosti BiH 

A nije da je CZRS-a beznačajan organ, dovoljno je da u svom sastavu ima veliki broj pripadnika, dobro je uvezana... Dodik ni jučer na press konferenciji nije želio komentarisati povlačenje CZRS-a, iako su ga novinari dva puta jasno pitali o tome. Jeste da je bio nervozan i zabrinut zbog ispitivanja u Tužilaštvu BiH zbog slučaja Pavlović banka, ali teško da se Dodik zaboravio. Prije će biti da je dobio jasan mig da spusti loptu, manje galami, manje se hvali, nego radi mudrije i opasnije. Čiji mig, ruski? 

Sasvim moguće. Pa čak i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, kojeg je tamošnji vladajući HDZ zbog blagog stava prema ruskoj agresiji nedavno nazvao "Kremljenko s Pantovčaka", kazao da BiH ne prijeti agresija od Moskve samo zato "jer to Kremlj ne može uraditi".  

VEZANI TEKST - Principijelna politika Moskve ne postoji, od BiH želi napraviti daleku rusku guberniju

I tu dolazimo do trećeg opasnog događaja od "telefonskog samita Lavrov - Dodik", otvorene prijetnje ruskog ambasadora u BiH Igora Kalabuhova.

- BiH može postati članicom NATO-a, to se može tretirati unutrašnjom stvari države, ali druga je stvar naša reakcija. Na primjeru Ukrajine pokazali smo šta očekujemo. Ako bude prijetnja, mi ćemo reagovati - rekao je Kalabuhov u nekoliko medijskih nastupa.

Rusija od, najblaže rečeno, destabilazacije BiH i prkošenja Sjedinjenim Američkim Državama neće odustati, samo je pitanje šta je Dodik spreman žrtvovati za plan Kremlja. Što se tiče Srbije, dok ne prođu izbori bit će svojevsrno zatišje, a onda će u punom kapacitetu ponovo biti u pogonu osovina Moskva - Beograd - Banja Luka. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.