open-navfaktor-logo
search
Sutra zasjeda Kolegij Skupštine
Okerić i dalje ne zakazuje sjednicu, krivicu za sigurnost sa policije i Ministarstva raspodjeljuje i drugima
Faktor
18.03.2024. u 14:53
get url
text
Elvedin Okerić
Elvedin Okerić
FOTO: Fena
Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo i predsjednik Komisije za sigurnost Elvedin Okerić kazao je da su posljednja dešavanja u vezi sa sigurnosnom situacijom uznemirila građane te da je Kolegij Skupštine zatražio informaciju od institucija koje su bile zadužene za implementaciju zaključaka sa prošle tematske sjednice o sigurnosti u saobraćaju.
Po pitanju zakazivanja nove tematske sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, dodao je Okerić, Kolegij Skupštine će sutra održati sjednicu na kojoj će razmatrati do sada prikupljene informacije i zatražiti od ostalih nadležnih institucija koje još nisu dostavile informacije da to učine jer od njihovog rada ovisi stanje sigurnosti u Kantonu Sarajevo.
- Kolegij Skupštine KS neće poduzimati nikakve ad hoc aktivnosti iz nadležnosti zakonodavne vlasti u vezi sa sigurnošću na osnovu procjene pojedinaca, bez obzira na to da li dolaze iz opozicije ili skupštinske većine i vladajuće koalicije ili intenziviranog izvještavanja pojedinih medija, već isključivo na osnovu informacija nadležnih institucija u KS i preporuka struke – kazao je Okerić za Fenu.
Istakao je da Ministarstvo unutrašnjih poslova KS i Uprava policije KS, iako najistureniji, nisu jedini akteri u kreiranju sigurnosnog ambijenta i ne mogu ga samostalno osigurati.
- Kantonalno tužilaštvo, sudovi i pojedina resorna ministarstva u Vladi Kantona Sarajevo također aktivno učestvuju u kreiranju opće sigurnosne situacije – kazao je.
Zbog toga, Okerić smatra važnim da svi oni informišu Kolegij Skupštine o poduzetim aktivnostima, kako bi se, u zavisnosti od sadržaja i složenosti materije, pristupilo planiranju tematske sjednice, na kojoj bi se diskutovalo o svim uzrocima i  problemima koji se odražavaju na sigurnost na području Kantona Sarajevo.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.